Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

levica

Četrtek, 18. 7. 2013, 11.23

8 let

Stanovnik: Zveza borcev ni dežnik za združevanje levice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zvezi borcev so v zadnjih tednih res razpravljali o združevanju na levici, a je prevladalo mnenje, da naj se zveza kot gibanje za vrednote NOB ne opredeljuje do strank.

Tako so se odzvali na besede predsednika SD Igorja Lukšiča, ki je pred dnevi na novinarski konferenci dejal, da se vsak, ki ima pet minut časa, ukvarja s "preurejanjem stvari na levici", v tem kontekstu pa je omenil tudi zvezo borcev. Poudaril je, da bo SD samostojno sodelovala na naslednjih volitvah in da ne bo sklepala predvolilnih koalicij ter dodal: "Kdor hoče še naprej orati po političnem prostoru, naj izvoli ustanavljati svoje stranke in se iti raznorazna združevanja." Ko Planet Siol.net sprašuje, borci napišejo pismo Za odziv na Lukšičeve besede smo prosili predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janeza Stanovnika, v zvezi pa so nam nato posredovali pismo, ki so ga poslali Lukšiču. Pojasnjujejo, da je svet zveze sredi junija razpravljal o združevanju na levici v kontekstu aktualnih političnih razmer v Sloveniji, s to razpravo pa se je v začetku julija seznanilo še predsedstvo. Vrednote NOB so na prvem mestu V zapisniku seje predsedstva je med drugim zapisano, da gre pri povezovanju na levici za povezovanje strank. "Ker pa ZZB ni stranka, ampak je gibanje za vrednote NOB, naj se ne opredeljuje do strank. Prevladalo je mnenje, da je poslanstvo organizacije ohranjanje in uveljavljanje vrednot NOB. ZZB je gibanje, kot je bila OF, nestrankarsko pluralistična organizacija civilne družbe." Kdo je skupni imenovalec levice? Stanovnik je razpravo sklenil z besedami, da "zveza borcev ni nikakršen dežnik, ki bi pod svojim okriljem združeval levico. Zveza tudi ni skupni imenovalec levice, ampak trdno stoji na svojih temeljnih vrednotah, ki so jih razvijali med NOB".

Kaj pa podpora Zoranu Jankoviću? Stališče zveze borcev o neopredeljevanju do strank je sicer nenavadno z vidika dejstva, da je bil njen predsednik Stanovnik med 26 znanimi osebnostmi, ki so podprle nastop Zorana Jankovića na parlamentarnih volitvah leta 2011, na katerih je zmagal s svojo stranko Pozitivna Slovenija.

SD borce podpira, borci pa SD mimogrede spregledajo Igor Lukšič je pismo, ki ga je prejel od zveze borcev, komentiral z besedami: "Socialni demokrati smo najbolj izpričali pripadnost vrednotam NOB in najbolj od vseh strank podpiramo delo ZZB. Želimo si, da to prepoznajo tudi v ZZB in temu ustrezno tudi namenijo podporo SD. Zdaj pa z odprtimi rokami sprejmejo vse ponujeno, pri delitvi časti pa nas mimogrede spregledajo in bolj intenzivno podprejo kakšno drugo stranko."

Ne spreglejte