Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 10. 2021,
14.55

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

50

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Sobota, 2. 10. 2021, 14.55

2 leti, 6 mesecev

IJS: Epidemija ne upada več. Kmalu, verjetno, sledi rast številk.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

50

Koronavirus, bolnišnica, covid-19 | V petek je bilo ob opravljenih 4.997 testih PCR potrjenih 993 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 19,9 odstotka, kar je nekoliko več kot dan pred tem, ko je znašal 18,2 odstotka. Zaradi bolezni covid-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 426 oseb, sedem več kot včeraj, intenzivno nego potrebuje 118 pacientov, štirje več kot v petek. Zaradi koronavirusne bolezni smo zabeležili pet novih smrti, skupno število umrlih je 4.569.  | Foto Reuters

V petek je bilo ob opravljenih 4.997 testih PCR potrjenih 993 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 19,9 odstotka, kar je nekoliko več kot dan pred tem, ko je znašal 18,2 odstotka. Zaradi bolezni covid-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 426 oseb, sedem več kot včeraj, intenzivno nego potrebuje 118 pacientov, štirje več kot v petek. Zaradi koronavirusne bolezni smo zabeležili pet novih smrti, skupno število umrlih je 4.569. 

Foto: Reuters

Z Instituta Jožef Stefan, kjer pripravljajo projekcije razvoja epidemije bolezni covid-19 v Sloveniji, sporočajo, da število na novo potrjenih okužb oziroma obolenj s covid-19 tako rekoč ne upada več. Na inštitutu napovedujejo, da bomo v prihodnjih tednih najverjetneje spremljali rast novih primerov, hospitalizacij in žal tudi smrti. 

"Epidemija ne upada več, ampak stagnira, kar bi že lahko bil pričakovani vpliv vremena. Zaradi vremenskih vplivov bo epidemija predvidoma kmalu začela naraščati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal," so v najnovejši prognozi poteka epidemije zapisali na IJS

Po oceni IJS je reprodukcijsko število trenutno približno R=1,0, kar pomeni, da vsaka okužena oseba prenese okužbo v povprečju še na enega človeka. Pri IJS pričakujejo, da se bo reprodukcijsko število v dvotedenskem obdobju od 24. septembra do 8. oktobra postopno povečalo za 20 odstotkov. 

IJS opozarja, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa. | Foto: Reuters IJS opozarja, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa. Foto: Reuters

Rešitev je na dlani

"Z doslednim izvajanjem pravila PCT bomo epidemijo obvladali, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. To se premalo omenja, saj se večinoma osredotoča le na nevarnost preseganja kapacitet zdravstva," so še poudarili na IJS.

molnupiravir zdravilo covid-19 Merck
Novice Bi bilo to lahko novo zdravilo proti bolezni covid-19? #video

Stanje glede covid-19 v Sloveniji: nove smrti, bolnišnice se še naprej polnijo

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo v petek ob opravljenih 4.997 testih PCR potrjenih 993 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 19,9 odstotka, kar je nekoliko več kot dan pred tem, ko je znašal 18,2 odstotka. Zaradi bolezni covid-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 426 oseb, sedem več kot včeraj, intenzivno nego potrebuje 118 pacientov, štirje več kot v petek. Zaradi koronavirusne bolezni smo zabeležili pet novih smrti, skupno število umrlih je 4.569. 

Včerajšnji petek je bil prvi po skoraj enem mesecu, kot smo v enem dnevu znova potrdili manj kot tisoč novih okužb. Zadnji tak petek je bil 3. septembra. Sedemdnevno povprečje novih primerov sicer znaša 871,4 in je za 0,2 odstotka nižje kot dan prej.

Od 118 pacientov, ki se zdravijo v enotah intenzivne nege, jih pomoč pri dihanju potrebuje 92, intubiranih je kar 77, razkrivajo podatki sledilnika za covid-19. 

Pri cepljenju smo dosegli pomemben mejnik

Z vsemi odmerki je v Sloveniji cepljenih že 1.007.609 ljudi oziroma 48 odstotkov prebivalstva. Milijonski mejnik smo presegli v petek. Cepljenje se je v zadnjem tednu sicer nekoliko upočasnilo oziroma se vrnilo na raven avgusta in začetka septembra, ko se je dnevno v povprečju cepilo od 2.200 do 2.500 oseb.

 

 

Ne spreglejte