Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2020,
12.58

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

2

Natisni članek

Koronavirus Državni zbor referendum

Ponedeljek, 6. 4. 2020, 12.58

4 leta

Spremembam referendumske zakonodaje se nakazuje podpora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

2

Državni zbor | Spremembam referendumske zakonodaje in spremembam poslovnika državnega zbora se na torkovi izredni seji parlamenta obeta zadostna podpora. | Foto STA

Spremembam referendumske zakonodaje in spremembam poslovnika državnega zbora se na torkovi izredni seji parlamenta obeta zadostna podpora.

Foto: STA

Državni zbor se bo v torek sestal na izredni seji, ki so jo za obravnavo sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje zahtevali v koaliciji. Ker je parlamentarni odbor ta sklep zavrnil, poslanci o njem ne bodo glasovali. Večja je naklonjenost noveli referendumskega zakona in predlogu sprememb poslovnika državnega zbora, ki ju bodo poslanci obravnavali na izredni seji.

Kolegij predsednika državnega zbora je danes potrdil časovnico izredne seje državnega zbora, na kateri se bodo poslanci sestali v torek ob 15. uri. Sejo so sicer pretekli teden zahtevali koalicijski poslanci za obravnavo predloga vladnega sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje.

Koronavirus
Novice Pri nas več kot tisoč okužb, po veliki noči morda zagon nekaterih panog #video

Spremembam referendumske zakonodaje se obeta podpora

Parlamentarni odbor za obrambo je na sredini seji sklep zavrnil, saj ob nasprotovanju večine opozicijskih strank ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih poslancev. Državni zbor na plenarni seji o sklepu ne bo glasoval, bodo pa poslanske skupine predstavile svoja stališča.

Kolegij je danes podprl predlog vlade, da predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi v državnem zboru obravnavajo po nujnem postopku. Noveli, ki ureja ravnanje državnega zbora v primeru ustavno nedopustnih referendumov, se obeta podpora. Nujna je dvotretjinska večina navzočih poslancev in torej pomoč opozicije, kjer pa z izjemo Levice noveli ne nasprotujejo.

Podporo napovedujeta SAB in SNS, po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana pa bodo spremembe, s katerimi bodo zakonodajo prilagodili ustavnim določbam, podprli tudi v SD. V LMŠ je glede novele nekaj pomislekov.

Bohinjsko jezero
Novice Namesto regresa bon za dopust v Sloveniji? "To je le eden od predlogov."

Podpora tudi predlogu sprememb poslovnika državnega zbora

Kolegij je podprl tudi obravnavo predloga novele poslovnika državnega zbora po skrajšanem postopku. Pod novelo, s katero bi v določenih primerih omogočili potek sej državnega zbora in sej delovnih teles tudi zunaj sedeža državnega zbora s pomočjo računalnikov, telefonov in tablic so podpisani poslanci vseh poslanskih skupin z izjemo Levice, ki predloga tudi ne podpira. S spremembami bi bila omejena kakovost dela državnega zbora in sodelovanja javnosti pri delu državnega zbora, meni vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Prvopodpisani pod predlogom je predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Spremembe nastajajo v luči spopadanja z epidemijo novega koronavirusa, ko tudi delo državnega zbora poteka prilagojeno ukrepom za zajezitev širjenja epidemije. "Le tako bomo omogočili delovanje državnega zbora tudi v primeru okužb, kot je koronavirus," je že pred nekaj dnevi na Twitterju navedel Zorčič.

Prav v luči omogočanja delovanja poslanskih skupin v takšnih izrednih primerih sta predlog sprememb poslovnika na kolegiju podprla tudi Han in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Za spremembe poslovnika državnega zbora je potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. Spremembe poslovnika in novelo referendumske zakonodaje bosta pristojni delovni telesi obravnavali v torek zjutraj, poroča STA.

Ne spreglejte