Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sreda,
7. 3. 2018,
6.40

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

prodaja podjetja nakup prodaja podjetje borza

Sreda, 7. 3. 2018, 6.40

6 let, 1 mesec

Spletna stran, kjer lahko kupite že utečena slovenska podjetja

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
biznis poslovno podjetje

"Za prodajo je lahko zanimiv vsak posel, ki ustvarja denarni tok ali poslovna sredstva, ki pomenijo potencial za ustvarjanje prihodkov," pravijo iz podjetja Borza posla, kjer lahko kupite ali prodate že utečeno podjetje. 

Borza posla je slovenski portal, na katerem je zbrana ponudba podjetij, ki se prodajajo. Lastniki delujočih podjetij, popoldanske dejavnosti, poslovnih sredstev ali franšiz lahko na portalu objavijo oglas o prodaji podjetja in s tem ali začetnikom ali že izkušenim lastnikom olajšajo prve podjetniške korake. 

Od prodam-podjetje.si do borzaposla.si

Portal je zaživel v začetku leta 2015, a zamisel je stara že osem let, ko je ustanovitelj portala Tomo Senekovič na hitro postavil prvi portal prodam-podjetje.si. Takrat je namreč sam vstopal na podjetniško pot in delal v različnih projektih, pri tem pa je imel veliko časa in volje, da bi delal še kaj novega.

"Imel sem idejo, da bi prevzel kakšen manjši, utečen, uspešen posel od podjetnika, ki se upokojuje, vendar nisem našel nobene baze takšnih poslovnih priložnosti. Tako sem postavil ta prvi portal, počasi je bilo vedno več oglasov in povpraševanja, zato smo začeli razvijati boljši in aktivnejši portal," je še povedal ob ustanovitvi.

Analiza, podatek, podjetje, graf. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Razširili nabor storitev, a ostali lokalni

"Če smo začeli zgolj kot portal za povezovanje kupcev in prodajalcev, danes ponujamo veliko več," nam je povedal Senekovič. Poleg objave oglasov ponujajo tudi izobraževalne delavnice in seminarje na temo prodaje in nakupov podjetij, svetovanje in storitev posredovanja pri prodaji posla: "Torej od vrednotenja podjetja, trženja oziroma iskanja kupca, pogajanj in na koncu priprave prodajne dokumentacije."

"Geografsko se nimamo namena širiti, saj neki tujec ne bo kupil manjše trgovine ali lokala v Sloveniji," je povedal Senekovič in pojasnil, da tujci iščejo predvsem večja podjetja, v katera lahko vstopijo kot klasični vlagatelj.

"Naši kupci pa so večinoma operativni kupci, kar pomeni, da po prevzetju podjetja posel vodijo sami in so vanj aktivno vpleteni na dnevni ravni. Prav zato gre največkrat za transakcije med podjetji, ki so večinoma lokalne narave," je še dodal.

Trenutno svoje podjetje prodaja okoli 100 lastnikov

Do lani so delovali kot naročniški portal, danes pa je poslovni model nekoliko spremenjen, portal je odprt za širšo publiko, kupec lahko prodajalcu pošlje sporočilo tudi brez registracije, seveda pa se mora ob prvem kontaktu predstaviti in pustiti svoje kontaktne podatke. O novih oglasih, kot tudi drugih storitvah obveščajo svoje naročnike prek e-pošte, trenutno jih imajo v bazi več kot šest tisoč.

Registracijo pa morajo opraviti tisti, ki želijo objaviti svoj oglas. "Enkraten strošek objave oglasa znaša 60 evrov, oglas pa je potem objavljen 12 mesecev," je povedal ustanovitelj portala in dodal, da oglas lahko posameznik kadarkoli spremeni ali odstrani. Trenutno je na portalu objavljenih nekaj več kot 100 oglasov za prodajo različnih podjetij.

Podjetje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Proda se med 15 in 20 odstotkov podjetij

Prodaja podjetja je dolgotrajna in zapletena transakcija, ki po navadi zahteva vpletenost strokovnjakov z različnih področij. Prodaja malega podjetja v povprečju traja od devet do 18 mesecev.

"Večino oglasov objavi sam lastnik, s katerim kupci v stik stopijo neposredno. O končnem številu prodanih podjetij zato nimamo natančnih podatkov, ocenjujem pa, da se proda vsako peto ali šesto podjetje," pravi ustanovitelj, ki v večini primerov še vedno poskrbi zgolj za stik med prodajalcem in kupcem.

"Pri manjšem delu transakcij pa smo vpleteni kot posrednik, tukaj je statistika nekoliko drugačna, prodata se približno dve od treh podjetij," Senekovič opisuje prodaje v katere so vpleteni tudi sami.

Zakaj ljudje prodajajo svoje podjetje?

Podjetniki, ki želijo svoje podjetje prodati, imajo za ta korak zelo različne motive. V podjetju ugotavljajo, da so med najpogostejšimi razlogi za prodajo podjetja upokojitev, bolezen in selitev. Poleg naštetih pa so pogosti razlogi za prodajo podjetja tudi izgorelost, ločitev, drugi poslovni izzivi, pomanjkanje motivacije in podobno.

Med najpogostejšimi razlogi za prodajo podjetja so upokojitev, bolezen in selitev.  | Foto: Med najpogostejšimi razlogi za prodajo podjetja so upokojitev, bolezen in selitev. 

Podjetje pomaga tudi pri urejanju prodajne dokumentacije

Podjetje nudi možnost oglaševanja namere o prodaji posla, pri tem pa poskrbijo tudi za ustrezno, diskretno in ciljno komunikacijo namere o prodaji vašega posla.

"Prodaja podjetja v večini primerov poteka na diskreten način, saj so podjetniki nenaklonjeni k razkrivanju konkurenčno občutljivih informacij zgodaj v postopku prodaje podjetja, zelo občutljiva je lahko že sama informacija, da je podjetje naprodaj," so še zapisali na svojo spletno stran. 

Ne spreglejte