Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2013,
16.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Jože Zagožen premoženje preiskava

Torek, 26. 11. 2013, 16.40

8 let

Specializirano tožilstvo: Preiskava je v teku, a objavljen dokument ni pristen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preiskava izvora premoženja zakoncev Janša in pokojnega Jožeta Zagožna res poteka, vendar pa objavljen dokument ni pristen, navajajo na Specializiranem državnem tožilstvu.

Na Specializiranem državnem tožilstvu skupaj s pristojnimi organi že izvajajo aktivnosti za preiskavo suma storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti.

Podatki so do odločitve o vložitvi tožbe tajni Kot so sporočili, je bila preiskava odrejena na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije. "O vsebini odredbe za izvedbo finančne preiskave tožilec ni dolžan in ni obveščal generalnega tožilca niti kogarkoli iz sodne veje oblasti. Nihče od predstavnikov v preiskavi sodelujočih inštitucij ni izrazil dvoma o utemeljenosti preiskave," so še zapisali na tožilstvu in poudarili, da so zbrani podatki po zakonu do zaključka preiskave in odločitve o vložitvi tožbe tajni.

Izdaja podatkov pri nas ni novost Ob tem navajajo še, da izdaja podatkov, ki so uradna tajnost, v inštitucijah naše države "žal ni novost in kaže na izredno nizko stopnjo pravne kulture in etičnosti tistih, ki politične ali osebne motive postavljajo pred službene dolžnosti".

Policija takšnega dokumenta ni prejela S policije pa so sporočili, da niso prejeli dokumenta preiskave izvora premoženja zakoncev Janša in pokojnega Jožeta Zagožna v obliki, kot je objavljen v medijih in z njim ne razpolagajo. Pojasnili so, da je varovanje podatkov iz predkazenskih postopkov ali finančnih preiskav ključno za uspešen zaključek postopka, zato njihovo objavo obsojajo.

"Policija in tudi tožilstvo sta zadnja med institucijami, ki bi imela interes, da se takšni podatki objavljajo, saj ne le da škodijo konkretnim preiskavam, ampak tudi osebam, ki jih take preiskave zajamejo," je zapisal predstavnik Generalne policijske uprave za odnose z javnostmi Drago Menegalija.

Spomnimo: Portal Politikis.si je v ponedeljek na spletu objavil dokument oz. odredbo Specializiranega državnega tožilstva za finančno preiskavo zakoncev Janša in pokojnega Zagožna. Z njo naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora.

Pristojni državni organi so v ponedeljek za POP TV povedali, da jim objava ne bo pomagala pri preiskavi, da pa jih ne bo ustavila, saj so javnih pritiskov pri preiskavi vodilnih politikov vedno bolj navajeni. Danes pa so pravosodni minister Senko Pličanič, notranji minister Gregor Virant in generalni državni tožilec Zvonko Fišer že obsodili odtekanje zaupnih informacij.

Kot sicer izhaja iz objavljene odredbe, so se preiskovalci lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja prvaka SDS Janeza Janše in Jožeta Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Na odredbo se je danes odzval tudi Janša, ki je poudaril, da je ta nezakonita in neustavna.

Ne spreglejte