Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
8.27

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

zdravstveni dom Danijel Bešič Loredan Ministrstvo za zdravje specializanti

Četrtek, 22. 6. 2023, 8.27

10 mesecev, 2 tedna

Dodatno mesto za specializante družinske medicine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
zdravnik | Za tak korak se je minister, kot je razvidno iz sklepa, odločil zaradi kritičnega pomanjkanja zdravnikov specialistov družinske medicine in zaradi izredno majhnega zanimanja mladih zdravnikov za to specializacijo. Fotografija je simbolična. | Foto Shutterstock

Za tak korak se je minister, kot je razvidno iz sklepa, odločil zaradi kritičnega pomanjkanja zdravnikov specialistov družinske medicine in zaradi izredno majhnega zanimanja mladih zdravnikov za to specializacijo. Fotografija je simbolična.

Foto: Shutterstock

Spomladi sta v državi potekala dva razpisa za zdravniški specializaciji družinske medicine - pri zdravstvenih domovih in na nacionalni ravni. Na 13 prostih mest na nacionalnem razpisu se je prijavilo 14 kandidatov in pričakovati je bilo, da bo potreben izbirni postopek, a je ministrstvo dodalo eno razpisano mesto. S tem so se izognili izbirnemu postopku, družinskih zdravnikov v Sloveniji že tako močno primanjkuje.

Hkrati je bilo razpisano eno mesto manj pri znanih izvajalcih, torej zdravstvenih domovih, a bo specializacij več kot dovolj, saj se je v prvem razpisnem roku na 18 razpisanih mest prijavil le en kandidat.

Pod sklep o prerazporeditvi specializacij je podpisan minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, na svoji spletni strani pa ga je objavila Zdravniška zbornica Slovenije.

Za tak korak se je minister, kot je razvidno iz sklepa, odločil zaradi kritičnega pomanjkanja zdravnikov specialistov družinske medicine in zaradi izredno majhnega zanimanja mladih zdravnikov za to specializacijo.

Predsednik odbora za osnovno zdravstvo zdravniške zbornice Rok Ravnikar je odločitev ministrstva ocenil kot razumno. "Obžalujem, da se že prvotno niso odločili za več mest za nacionalni razpis, in upam, da bo jeseni načrtovanje boljše," je dejal. 

Kakšna je razlika med obema razpisoma?

Razlika je v tem, da morajo pri nacionalnih razpisih zdravniki po koncu specializacije ostati v javni zdravstveni mreži, vendar se lahko za delodajalca odločijo šele po koncu specializacije.

Če specializacijo opravljajo pri znanem izvajalcu, torej zdravstvenem domu, pa morajo zdravniki sprejeti njegovo ponudbo za prvo zaposlitev za enako časovno obdobje, kot je trajala specializacija. V primeru družinske medicine je to štiri leta.

Ob tem je Ravnikar opozoril, da slabi delovni pogoji ostajajo osnovni problem za majhno zanimanje za specializacijo družinske medicine.

Bojana Beović
Novice Paradoks: zdravnikov primanjkuje, pristojni pa znižujejo število razpisanih mest za specializacije
zdr
Novice Tako bi zdravniki družinske medicine rešili težave v družinski medicini
Čakalnica
Novice "V zdravstvu je tako hudo, da se ravnamo tudi po načelih množične nesreče"
Ne spreglejte