SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Soočenje matere in očeta štiriletne deklice s Koroške

1

termometer

Da je težko biti razsodnik v družinskih zadevah, ko gre za besedo partnerja proti partnerju, dokazuje že leto in več trajajoča zgodba o štiriletni koroški deklici, ki je pretresla vso Slovenijo.

Kot je znano, se je slovenjgraško tožilstvo odločilo, da ne bo sodno preganjalo ne dedka ne mame, pa tudi ne očeta, a zadeva še zdaleč ni rožnata.

Deklica med dvema ognjema Oče se je na eni strani odločil, da bo sam prevzel pregon in skušal dokazati, kaj se je z njegovo hčerko dejansko dogajalo ali ne, po drugi strani pa ima mati od julija lani pravnomočno sodbo sodišča, ki je odločilo, da ji deklico zaupajo v vzgojo in varstvo. Da se je deklica znašla v rafalu med dvema ognjema, ni treba posebej pojasnjevati, gre pa pravzaprav za paradoksalno situacijo, ko oče skriva deklico, ker se boji, da mu jo bodo vzeli in jo dali v okolje, za katerega je prepričan, da ni varno, na drugi strani pa je mati, ki je v enem letu otroka videla le dvakrat, sodišče pa je odločilo, da je pri njej otrok varen.

Sodišče bi z začasno odredbo v hipu razrešilo paradoksalno situacijo "Mati vztraja pri izvršitvi pravnomočne sodbe že od julija 2010. Zahteva učinkovitost dela sodišča in izvršitelja, saj ima že od junija lani v rokah pravnomočno in izvršljivo sodbo in pravico do vzgoje in varstva mladoletne hčerke. Prav tako upa, da bo tožilstvo glede na podane ovadbe zoper očeta, ki skriva hčerko in ji ne omogoča normalnega življenja, postopalo hitro in z usmerjanjem pristojnih organov ugotovilo, kje hčerka je, saj bo tako lahko izvršba uspešnejša," pravi mamin odvetnik Miran Kos.

Iz Svetovalnice Akcija, ki so na očetovi strani, pravijo, da je otrok na varnem. Opozarjajo tudi, da je tožilec ovadbo zavrgel, čeprav sta izvedenki v svojem mnenju jasno zapisali, da je njuno mnenje le okvirno, saj bi se za popolno mnenje morali pogovarjati tako z deklico kot z obema staršema. Po očetovem mnenju bi se kalvarija končala izredno hitro, če bi, kot je predlagal slovenjgraškemu sodišču, to izdalo začasno odredbo, ki bi deklico začasno predodelilo njemu, mati pa bi imela stike pod nadzorom, dokler ne končajo preiskave.

SiOL se je pogovarjal tako z mamo, ki za medije do sedaj ni bila dosegljiva, kot z očetom.

In medtem ko je deklica "v škratovi deželi", ko so uradni organi s primerom zaključili in ovadbe zavrgli, sodni izvršitelj pa verjetno čaka primeren trenutek, da bo ponovno poskusil "srečo"; medtem ko se oče pripravlja na subsidiarni pregon, mati pa nemočno kljub pravnomočni sodbi zaman čaka otroka doma, je CSD tiho. Kot ugotavlja odvetnik Kos, "zaradi strahu uradnih oseb pred napadi očeta in njihovih svetovalcev CSD ne opravlja svojih zakonitih dolžnosti, kot je mati upala, da jih bo za zaščito interesa deklice opravilo".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin