SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Solidarnost bo v primeru razpisa volitev julija razmislila o ustavnem sporu

3

termometer

Razpis volitev sredi julija bi bil napad na ustavno zagotovljeno volilno pravico, je dejal eden od predsednikov stranke Solidarnost Uroš Lubej.

Kot pravi Uroš Lubej, bi bil verjetno ogrožen tudi tretji člen slovenske ustave, ki govori o tem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Stranka bo v primeru, če bo prišlo do razpisa volitev sredi julija, resno razmislila o ustavnem sporu zoper to odločitev. Zdi se, da nekateri vodilni politiki v tej državi mislijo, da državljanov sploh ne potrebujejo več, je v izjavi za medije pred poslopjem DZ ocenil Lubej.

"Razpisati volitve v času, ko je jasno, da bo marsikomu glasovanje in celovito spremljanje predvolilne kampanje onemogočene, bi bilo po naši oceni neodgovorno in najbrž tudi neustavno," je prepričan.

"Močna senca nelegitimnosti" Če bo prišlo do volitev sredi julija, bo nanje po njegovi oceni padla "močna senca nelegitimnosti". Slovenija pa mora dobiti državni zbor, ki bo imel največjo možno mero legitimnosti in bo dejansko predstavljal izraz volje ljudstva, je poudaril Lubej.

Podatki statističnega urada in turističnih agencij po njegovih besedah kažejo, da je julija kar 35 odstotkov državljanov na dopustih, od tega velika večina v tujini. To pa pomeni, da bi bilo v času volitev več kot tretjini volivcev onemogočeno bodisi glasovanje bodisi celovito spremljanje predvolilne kampanje, je pojasnil.

"Za zaplet je odgovorna Alenka Bratušek" Za zaplet je po oceni Lubeja "v najvišji možni meri odgovorna predsednica vlade v odstopu" Alenka Bratušek, ki je z odstopom v tem času "pahnila državo v nek, ustavno gledano zelo zapleten položaj".

Prav tako so v Solidarnosti začudeni nad trditvami predsednika republike Boruta Pahorja, ki je dejal, da v avgustu volitev nikakor ne more biti, konec julija pa so lahko. "Ni nam jasno, v čem je razlika med julijem in avgustom, ko vendar vemo, da je v obeh primerih velik del prebivalstva izven države, na dopustih," je dejal.

"Volitev nas ni strah" Lubej je ob tem še zagotovil, da stranke Solidarnost volitev ni strah. Odločitev za predčasne volitve po njegovih besedah pozdravljajo in se nanje tudi intenzivno pripravljajo.

Nosilec strankine liste na evropskih volitvah Dušan Keber je dodal, da se že pri evropskih volitvah kaže, da ljudje nimajo časa slišati programov posameznih strank. Dejstvo, da bi bile volitve poleti, po njegovem mnenju še toliko bolj govori o želji, da bi se ljudem še dodatno onemogočalo, da bi skušali razumeti programe. Keber meni, da bi bil primeren datum za volitve bodisi konec septembra ali v začetku oktobra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin