Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2024,
9.07

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Geneplanet Okrožno sodišče v Ljubljani

Sreda, 21. 2. 2024, 9.07

2 meseca

Sodišče zamrznilo premoženje podjetja Geneplanet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Ventilatorji | Podjetje Geneplanet diagnostika je v poslu z ventilatorji ustvarilo 1,7 milijona evrov protipravne koristi. | Foto STA

Podjetje Geneplanet diagnostika je v poslu z ventilatorji ustvarilo 1,7 milijona evrov protipravne koristi.

Foto: STA

Okrožno sodišče v Ljubljani je na predlog Specializiranega državnega tožilstva izdalo odredbo o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi v lasti podjetja Geneplanet, ki je leta 2020 med epidemijo covida-19 državi dobavilo sporne medicinske ventilatorje, danes poroča portal Necenzurirano.

Sodišče je na poslovno stavbo v Šentvidu v Ljubljani, v kateri je sedež Geneplaneta, vpisalo prepoved odtujitve in obremenitve. Za takšen institut zavarovanja se tožilstvo odloči, če obstaja nevarnost, da bi obdolženec pridobljeno korist oziroma premoženje prodal oziroma otežil njen odvzem po končanem kazenskem postopku, poroča portal.

Uradno ni znano, zakaj je sodišče zavarovalo premoženje Geneplaneta. Po navedbah portala naj bi se za to odločili zaradi intenzivnega "praznjenja" podjetja, ki je po prepričanju tožilstva v poslu z ventilatorji ustvarilo 1,7 milijona evrov protipravne koristi.

Leta 2020 podjetje ustvarilo osem milijonov čistega dobička

Podjetje Geneplanet diagnostika, ki so ga po izbruhu afere preimenovali v MD-DX, je po navedbah portala leta 2020 ustvarilo rekordnih 56 milijonov evrov prihodkov in skoraj osem milijonov evrov čistega dobička. Tega je nato praktično v celoti izplačalo svojim lastnikom.

Aprila 2022 so se na Geneplanetu odločili, da bodo izvedli oddelitev premoženja. Konec leta 2022 je imelo podjetje le še 337 tisoč evrov premoženja, torej nekajkrat manj od koristi, ki bi jo moralo podjetje v primeru pravnomočno ugotovljene krivde vrniti državi, poroča omenjeni portal. 

Maja 2022 je Nacionalni preiskovalni urad v zadevi ventilatorji na tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri nabavi zaščitne opreme. Specializirano državno tožilstvo je nato aprila 2023 na ljubljansko okrožno sodišče v zvezi z nabavo ventilatorjev v času epidemije vložilo zahtevo za preiskavo zoper Počivalška, njegovo sodelavko Andrejo Potočnik in dobavitelja medicinskih ventilatorjev, direktorja družbe Geneplanet Marka Bitenca.

Hitri test, Antigenski test
Novice Geneplanet do novega posla: Hitre teste bodo dobavljali v UKC Ljubljana
blagovne rezerve
Novice Blagovne rezerve podpisale sporazum z Geneplanetom, Acron pozvale k spremembi cen

 

Ne spreglejte