Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
18.53

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tomaž Lovše Dnevnik

Petek, 25. 10. 2013, 18.53

5 let, 8 mesecev

Sodišče Dnevniku prepovedalo objavo prisluhov Lovšetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okrajno sodišče v Ljubljani je časniku Dnevnik z začasno odredbo prepovedalo nadaljnje razkrivanje vsebine prisluhov, ki so jih kriminalisti v preiskavi nepravilnosti pridobili pri Tomažu Lovšetu.

Časniku je odredilo tudi umik že objavljenih prispevkov s spletne strani, na spletni strani poroča Dnevnik. "Za vsako nadaljnjo objavo dela prisluhov in kršitev začasne odredbe je Dnevnik dolžan plačati denarno kazen v višini 20.000 evrov, vendar skupaj ne več kot pol milijona evrov," so zapisali na Dnevniku.

Lovše s tožbo zahteva plačilo 50.000 evrov odškodnine Nekdanji nosilec franšize Diners Slovenija Tomaž Lovše sicer s tožbo zahteva tudi plačilo 50.000 evrov odškodnine zaradi domnevno nedopustnega posega v zasebnost in osebnostne pravice. Dnevnik se bo na začasno odredbo pritožil v zakonitem roku in prav tako odgovoril na očitke iz tožbe, ki so po njihovi oceni neutemeljeni.

Specializirano tožilstvo je glede javne objave prisluhov telefonskim pogovorom Lovšetu pred časom opozorilo, da zakon uporabo takšnih izsledkov dovoljuje samo za namene dokazovanja v kazenskem postopku. Na tožilstvu so poudarili, da v okviru svojih pristojnosti spremljajo medijske objave.

V zvezi s tem so se oglasili tudi na Generalni policijski upravi, kjer so zapisali, da je varovanje izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov pogoj za uspešen zaključek celotnega postopka. Kot so pojasnili, policija vse izsledke prikritih ukrepov po prenehanju izvajanja vedno v celoti preda državnemu tožilstvu oz. sodišču za potrebe nadaljnjega predkazenskega oz. kazenskega postopka in tako nima interesa, da bi bili javno objavljeni.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je zapisala, da ne vidi prav nobenega javnega interesa v objavi takšnih prisluhov v tej fazi postopka. "Vse to lahko celo škodi postopkom, ki jih vodijo organi pregona," je poudarila.

Dnevnik namreč objavlja dele prisluhov, posnetih med preiskavo Lovšeta. Kot je v začetku meseca pojasnila odgovorna urednica Dnevnika Suzana Rankov, so na Dnevniku prepričani, da je objava dela vsebin, ki se nanaša na prodajo Mercatorja, v javnem interesu, ker gre za prodajo največjega slovenskega podjetja po številu zaposlenih, nanj pa je vezana celotna živilsko-predelovalna industrija.

Lovše je sicer v priporu že od začetka avgusta, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa v višini najmanj devet milijonov evrov.

Ne spreglejte