So strehe na slovenskih šolah iz slabih materialov? #video

V Pomurju preštevajo škodo. Posledice hudega neurja v noči na petek domačini že opisujejo kot katastrofo. Najhuje je v občini Moravske Toplice, kjer je razkrilo streho osnovne šole Bogojina. Ostrešje je letelo tudi do 200 metrov daleč. Za 183 učencev pouka 1. septembra verjetno ne bo. Ker gre že za četrto pomursko šolo, ki ji je v zadnjem letu odneslo streho, pa je vedno več ugibanj, ali bi katastrofo lahko preprečili.

[video: 64068 / ]

Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet TV


Šola v Bogojini je zdaj začasno pokrita s folijo, v prihodnjih tednih pa bo dobila novo streho. Spomin na uničevalni veter je med domačini še vedno svež. Ne le, da je šola brez strehe, kritino je neslo več kot sto metrov naokoli, zato so poškodovane tudi bližnje hiše. Zaradi dežja je poškodovana tudi notranjost šole.

Škoda zagotovo presega nekaj sto tisočakov, to je groba ocena. Čas pa bo pravo sliko še pokazal, predvsem bo škoda na stenah, v katerih so instalacije, saj je voda tekla po napeljavi, je po neurju povedal Alojz Glavač, župan občine Moravske Toplice.

Vse glasnejše so tudi govorice, da kritina ni bila nameščena dovolj močno, da bi na svojem mestu ostala tudi v neurju.

V četrtek je odkrilo tudi streho na biotehniški šoli v Rakičanu. Pločevina je bila tam pritrjena samo na stare valovite plošče. Podobno pločevinasto streho je lani odneslo tudi z dobrovniške in turniške šole.

Polde Kočar se pred bogojinsko šolo sprašuje, ali so takšne pločevinaste strehe sploh primerne za šolske zgradbe. Opečna kritina bi takšen veter verjetno lažje vzdržala. Razlog se verjetno skriva v denarju. Pločevinaste strehe so namreč cenejše od opečnatih. Nič kaj poceni pa zdaj ne bo popravilo šole v Bogojini. Občina Moravske Toplice je zato že zaprosila za interventno pomoč države.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • hrast / 13.08.2017. ob 21:47

    Očitno so. Stalno odkriva strehe šol, ipd. Da so izvajalci lahko konkurenčni, očitno ponudijo ceno z manj kvalitetno izvedbo. Naj nekdo temu naredi konec!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano