SiolNET. Novice Slovenija
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SMC za povračilo premoženjske škode iz druge svetovne vojne

0,70

termometer

Milan Brglez
Foto: STA

V SMC so danes vložili predlog zakona o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne. Predlog po besedah poslanca Milana Brgleza rešuje zadnje veliko odprto vprašanje poprave krivic iz zgodovine naše države. Nasprotovanje zakonu, ki popravlja krivice in odpravlja neustavnost, bi bilo po njegovih besedah "politično dejanje in ne bi bilo v duhu ustave".

Zakon po besedah predsednika državnega zbora Milana Brgleza "naslavlja nepravično obravnavo tistih, na katere sta tako naša bivša skupna država kot samostojna Republika Slovenija kratko malo pozabili".

Kot je pojasnil prvopodpisani pod predlog zakona, ki so ga podprli tudi preostali poslanci iz vrst SMC, ta delno temelji na osnutku, pripravljenem leta 2008.

Razlika med predlogoma je, da novi predlog ne predvideva realne odškodnine za odvzeto premoženje, ampak zgolj simbolično v višini 6.000 evrov, izplačano v dveh obrokih fizičnim osebam s statusom žrtve vojnega nasilja.

Za povračilo premoženjske škode iz druge svetovne vojne na voljo 180 milijonov evrov

Za izplačevanje odškodnine bo skrbel Slovenski državni holding (SDH), ki je bil že v preteklosti kot slovenska odškodninska služba odgovoren za izvrševanje poprav krivic po različnih zakonih.

Sredstva za izplačilo se bodo zagotavljala iz relevantnih meddržavnih sporazumov, zlasti z Nemčijo, finančnega in stvarnega premoženja države ter državnega proračuna.

Finančne posledice predloga zakona po Brglezovih pojasnilih znašajo 180 milijonov evrov. "S tem dokončno izpolnjujemo zavezo iz 23 let starega zakona o žrtvah vojnega nasilja, na podlagi katerega je bila žrtvam do danes poplačana le nematerialna škoda," je pojasnil Brglez.

Izgnanci težko sprejeli simbolno vračilo škode

Predlagani zakon je usklajen s civilno družbo. Predsednica Društva izgnancev Slovenije Ivica Žnidaršič je ob tem izrazila zadovoljstvo, saj bi bila s sprejetjem zakona končno rešena krivica iz druge svetovne vojne.

Po njenih besedah so predlog za simbolno vračilo škode težko sprejeli, a želijo končno zapreti to vprašanje. Brglez, ki računa, da bo predlog zakona sprejet na aprilski seji, je še zagotovil, da "ne gre za noben predvolilni bonbonček".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin