Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2018,
20.38

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

10

Natisni članek

koalicija Socialni demokrati DeSUS SMC

Petek, 9. 2. 2018, 20.38

6 let, 2 meseca

SMC pred iztekom mandata vlaga zakone kot po tekočem traku #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

10

V Cerarjevi SMC so v enem mesecu vložili že devet zakonov, medtem ko so jih pred tem v vsem mandatu vložili zgolj 19. Za večino bi si v največji vladni stranki želeli, da bi bili sprejeti po skrajšanem postopku. 

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


V samo nekaj dneh so v SMC predstavili zakon o okoljski sanaciji Celjske kotline, novi zakon o nalezljivih boleznih, ki cepljenje otrok postavlja kot pogoj za vpis v vrtec, dva nova zakona o kulturi ter zakon o financiranju političnih strank, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

V SDS najnovejše dogajanje v koaliciji komentirajo z mnenjem, da se je koalicija razletela, medtem ko nekdanja premierka Alenka Bratušek zadnjo potezo SMC vidi v luči prihajajočih parlamentarnih volitev. "Ne morem se izogniti občutku, da gre za predvolilno akcijo SMC," meni Bratuškova.

"Slabo je, če so zakoni vloženi na hitro in nepremišljeno"

Da je konec romantike v vladnem trojčku tik pred volitvami povsem naraven, pa menijo v DeSUS, kjer brez realnih možnosti za uspeh poskušajo oblikovati demografski sklad za pokojnine. "Kakšne velike ljubezni pred volitvami ni bilo še v nobenem mandatu," pojasnjuje poslanec DeSUS Primož Hainz.

V stranki bodo zagotovo podprli tiste zakone, ki odpravljajo krivice. Kdo jih predlaga, jih po Hainzovih besedah niti ne zanima: "Slabo je to, da so zakoni vloženi na hitro in včasih morda malce nepremišljeno oziroma nedodelano."

Socialnih demokratih bodo skušali v izdihljajih mandata prodreti z dvema zakonskima predlogoma, in sicer za legalizacijo konoplje in spremembo zakona o praznikih. 

"Poskušali smo delovati po protokolu. Tako kot nakazuje protokol, bi morala delovati tudi koalicija," pojasnjuje poslanec SD Matjaž Nemec.

SMC se brani: Naše delo je vlaganje zakonov

V SMC se medtem branijo, da pri vlaganju novih zakonov ne gre za predvolilno potezo, ampak za stopnjevanje tempa ob izteku mandata. "Jaz mislim, da so to sladke skrbi, naše delo je vlaganje zakonov," poudarja poslanka SMC Anita Koleša.

Medtem ko se vsi pripravljajo na volitve, v SMC delamo, poudarja Koleševa, ki je kritike koalicijskih partnerjev ne ganejo. 

"Težko bi ocenila to njihovo ravnanje drugače, kot da jim je zmanjkalo moči pred koncem," meni poslanka SMC in dodaja, da bo vladajoča koalicija državo novi vladi predala v boljšem stanju, kot jo je prejela sama.

Ne spreglejte