Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 8. 2014,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SMC Miro Cerar Borut Pahor

Petek, 8. 8. 2014, 15.41

8 let

SMC ne izključuje pogovorov o koaliciji tudi pred posveti strank pri Pahorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
SMC se bo z morebitnimi partnericami po potrebi sestala tudi pred njihovimi pogovori pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Dodatne pogovore je pričakovati predvsem z NSi, saj vodja poslancev te stranke Matej Tonin napoveduje, da če se vsebinsko ne bodo uskladili, bodo Pahorju sporočili, da Mira Cerarja za mandatarja ne bodo podprli.

V NSi so se še pripravljeni pogajati Tonin je v izjavi novinarjem v DZ ponovil, da za zdaj slabo kaže, a so se pripravljeni še pogajati. Ob tem je opozoril, da so bili na zadnjih pogajanjih časovno omejeni in do nekaterih vprašanj sploh niso prišli. Če držijo navedbe predsednika SMC in najverjetnejšega mandatarja Cerarja, da je še možnost dogovora, Tonin pričakuje, da bo prišlo do novega kroga pogovorov še pred torkom. NSi se bo s Pahorjem sestala v sredo.

Tonin: Težava ni naše članstvo, težava je vsebina V primeru, da se bo NSi do določene mere vsebinsko uskladila s SMC, bo za vstop v vlado povprašala občinske odbore. Številni od teh so se že sestali. Sporočila gredo v smer, da ni zadržkov za vstop v vlado, če bo NSi uspela uresničiti svoj program. Cerarjeve izjave, da mora NSi pri članstvu še nekoliko bolj temeljito preveriti, koliko je volje za vstop v koalicijo, Tonin razume kot preusmerjanje pozornosti, "saj želijo krivdo zaradi nedogovora prevaliti na NSi". "Težava ni naše članstvo, težava je vsebina," je poudaril vodja poslancev NSi, ki reformne pripravljenosti pri SMC ne čuti.

"Če nas želi le zaradi mavričnosti, potem v koaliciji nimamo kaj iskati" Morda bodo po njegovih besedah glasovi gospodarstva pripomogli, da se Cerar do torka premisli in bo drugi osnutek koalicijskega sporazuma bolj reformno naravnan. Če jih Cerar želi v koaliciji zaradi vsebine, Tonin zagotavlja, da so v NSi pripravljeni dati tudi "svoje glave na tnalo", saj se zaveda, da bo v tem primeru po njih "padalo z vseh strani". Če jih želi le "zaradi mavričnosti", potem v koaliciji nimajo kaj iskati, je dodal.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v izjavi novinarjem v DZ poudaril, da je najverjetnejši mandatar Cerar tisti, ki vodi igro. Pri nekaterih pogledih na to, kako državo popeljati iz krize, so se s stranko SMC relativno zbližali, pravi. V SD sicer čakajo na torek, ko naj bi jim torej SMC dala zadnji osnutek koalicijskega sporazuma, ki bo pokazal, v kateri smeri bo Cerar sestavljal novo vlado.

Han: SD za razliko od NSi in DeSUS gleda državo kot celoto Kot je izpostavil Han, vse stranke želijo državljanom dobro in imajo dober cilj, poti pa so različne in "SD za razliko od NSi in DeSUS gleda državo kot celoto". Če se znižuje davke, je treba po njegovih besedah nekje drugje jemati. Na to v stranki niso pripravljeni, saj so ljudje za to krizo že preveč plačali. "Za rešitev iz krize je pot stranke SD daljša, ne pa tako boleča," je poudaril. Han ob tem verjame, da je Cerarju tovrstno razmišljanje bližje.

Ko bodo v SD dobili omenjeni osnutek sporazuma in ga preučili, bodo tudi oni o tem povprašali članstvo. Pri tem je vodja poslanske skupine SD izrazil upanje, da bodo do konca septembra že dobili odgovor, koalicijski sporazum bodo sicer parafirali že prej. Tudi SD se s Pahorjem sicer sestane v sredo, do takrat pa je še nekaj časa, da zberejo misli, je glede podpore Cerarju dejal Han.

Pogovori poslanskih skupin pri predsedniku Pahorju glede mandatarja se sicer začnejo v ponedeljek. Predsednik se bo najprej srečal s SMC, v torek nato s SDS in DeSUS, ostale poslanske skupine pa pridejo na vrsto v sredo. Za zdaj sicer pogovori med SMC in potencialnimi partnericami za začetek tedna niso uradno napovedani, je pa SMC nanje pripravljena, če bi bilo to potrebno, so zatrdili v stranki.

Ne spreglejte