Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
17.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SLS Franc Bogovič

Petek, 30. 8. 2013, 17.59

7 let, 12 mesecev

SLS vabi na sestanek za tehnično vlado, pobuda za zdaj brez podpore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Franc Bogovič je predsednike parlamentarnih strank, vodje njihovih poslanskih skupin in predstavnika narodnih skupnosti povabil na pogovore o tehnični vladi "za rešitev in razvoj Slovenije".

A glede na dosedanje odzive kaže, da v preostalih strankah pobuda SLS o oblikovanju tehnične vlade nima podpore.

Kot je v četrtek dejal Predsednik SLS Franc Bogovič, so v SLS prepričani, da se je država znašla v položaju, ko jo lahko reši le čimprejšnje oblikovanje tehnične vlade. Vlado premierke Alenke Bratušek je označil za opravilno nesposobno, kritičen pa je bil tudi do odpiranja ideoloških tem.

Pobuda je sprožila kar nekaj komentarjev Njegova pobuda je na družbenih omrežjih in tudi sicer sprožila kar nekaj komentarjev. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je v odzivu, objavljenem na strankini strani na Facebooku, zapisal, da so SLS spomladi povabili v vlado, katere mandatar bi lahko bil Miro Cerar, in da so torej to, kar danes predlagajo, imeli možnost sooblikovati že pred meseci. Vendar so se odločili za ta hip udobnejšo, opozicijsko držo, v tem kontekstu pa razume tudi njihovo pobudo.

Sicer pa Möderndorfer pravi, da se kolegi iz SLS, ki so bili še nedavno vladni partnerji, dobro zavedajo, da priročnika za izhod iz krize ni. Do konkretnega svežnja ukrepov se bodo lahko opredelili zelo kmalu in upajo "na njihovo državotvorno držo tudi takrat". Pozitivna Slovenija pa si bo, napoveduje Möderndorfer, še naprej prizadevala za politično stabilnost v Sloveniji, saj je ta temeljni pogoj za spopad z gospodarsko krizo.

V SD so se na Bogovičevo pobudo odzvali na Twitterju "Stranke, ki se ne čutijo sposobne za vodenje vlade, ker nimajo kandidatov za ministre, zdaj pozivajo k tehnični vladi. To ni prava rešitev za Slovenijo," so zapisali.

Glede odpiranja zgodovine in spodbujanja delitev naroda prek ideoloških tem pa so v stranki pojasnili, da je njihovo stališče že dolgo enako in jasno, in sicer da je "spreobračanje zgodovinskih dejstev in nenehna rehabilitacija domobranstva ter opravičevanje kolaboracije nekaterih političnih strank" nedopustno. Tudi to ne bo rešilo težav Slovenije v 21. stoletju, so dodali.

"Vemo, kdo je imel govor glede vloge domobranstva na primer v Rovtah" Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da je dal Bogovič takšno pobudo, ker vidi, da je stranka v času, ko jo vodi, izgubila velik del svoje podpore, ki jo je imela še pod vodstvom Radovana Žerjava. Bogovičeva izjava, da je vlada premierke Alenke Bratušek opravilno nesposobna, pa se zdi Erjavcu nekorektna.

V izjavi je spomnil, da je tej vladi uspelo doseči dogovor glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo, da ji je uspelo spremeniti referendumsko ureditev in tudi prepričati Bruselj s programom stabilnosti, da nam je dal še nekaj časa, da sami urejamo svoje težave. Erjavec dodaja, da so v času oblikovanja te vlade k sodelovanju povabili tudi SLS, a je to odklonil.

Kar pa zadeva ukvarjanje z ideološkimi temami, prvak DeSUS meni, da te teme sproža opozicija. "Vemo, kdo je imel govor glede vloge domobranstva na primer v Rovtah. Ne vlada in ne ministri, ampak predstavniki opozicije."

V DL podpirajo vlado Bratuškove in v njej intenzivno sodelujejo V DL pa so zapisali, da so sami po državnozborskih volitvah leta 2011 predlagali oblikovanje vlade narodne enotnosti, ki bi jo s širokim dogovorom oblikovale vse stranke ali vsaj dvotretjinska večina, vendar predlog pri drugih strankah ni naletel na podporo. Po razpadu vlade Janeza Janše so vnovič predlagali vzpostavitev vlade s široko podporo in tehničnim, nestrankarskim mandatarjem, vendar je njena prizadevanja v okviru takratnega sredinskega trojčka sabotiral prav SLS.

"Zdaj ko imamo opravilno sposobno vlado, ki intenzivno izvaja projekte za reševanje države iz gospodarske krize, pa je predlog za oblikovanje tehnične vlade neprimeren," so prepričani v DL, kjer dodajajo, da podpirajo vlado Bratuškove in v njej intenzivno sodelujejo. Z veseljem pa bi soglašali z razširitvijo koalicije s SLS in širšim političnim dogovorom o ključnih projektih.

V DL tudi poudarjajo, da je stranka izogibanje ideološkim temam zapisala med svoja poglavitna načela delovanja in zahtevala, da se zapiše tudi v koalicijski sporazum.

Pobudi SLS nasprotujejo tudi v opoziciji SDS se je odzval na Twitterju. "Mogoče bi pa SLS potreboval tehničnega predsednika, da ne bi vsakič usekal mimo in da ne izpade iz parlamenta," so zapisali že v četrtek.

Da v tem trenutku tehnična vlada ne bi rešila težav Slovenije, menijo tudi v opozicijskem NSi. Kot navajajo, imamo vladno koalicijo, ki sicer deluje izredno slabo in ne pomeni rešitve za izhod Slovenije iz krize, ampak ima večino v parlamentu in s tem tudi odgovornost. Rešitvi sta po prepričanju NSi samo dve: nova vladna koalicija pri sedanji sestavi DZ ali morebitne predčasne volitve.

Sicer pa v NSi pravijo, da ponujajo rešitve za izhod iz krize, zato že vse leto v parlamentarno proceduro vlagajo popravke zakonov, s katerimi želijo vsaj malo izboljšati gospodarsko sliko države. Kot še pišejo, pobuda SLS morda kaže na strah pred morebitnimi predčasnimi volitvami ali pa gre morda za željo po ponovnem sodelovanju v vladi. Za takšno sodelovanje pa, dodajajo, ne potrebujemo tehnične vlade, ampak se SLS lahko priključi obstoječi vladni koaliciji in pomaga s svojimi predlogi.

Ne spreglejte