Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Natisni članek

Bernard Sadovnik

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 14.35

8 let

Slovenski župan v Avstriji: Podporniki slovenstva nimamo podpore iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Izvolitev dveh županov je zagotovo nekaj pozitivnega in premik v pravo smer, saj s tem dokazujemo, da gre slovenska narodna skupnost po pravi poti, pravi poslovnež Benjamin Wakounig.

Politična stranka koroških Slovencev Enotna lista (EL) je tudi v nedeljskem drugem krogu županskih volitev na avstrijskem Koroškem zabeležila uspeh. Dobila je namreč še enega župana, in sicer v Globasnici, kjer je Bernard Sadovnik slavil s 54-odstotno podporo.

EL je prvega župana dobila že v prvem krogu volitev 1. marca, ko je v Železni Kapli županski položaj uspelo ubraniti Franc-Josefu Smrtniku z 52,8-odstotno podporo.

Integracija v večinske stranke se ni dobro odnesla "To je nedvomno velik uspeh za naše politično gibanje, ki je aktivno že vrsto let. Dobili smo dva župana, štiri podžupane in tudi nekaj svetnikov. Naša struja je zmagovita. Integracija v večinske stranke se ni tako dobro odnesla, ker se tam ljudje ponemčijo. Mi smo odprti, saj poskušamo nagovoriti tudi nemško govoreče. Nekateri nemško govoreči so tudi kandidirali na naši listi. Ta dialog bomo še nadaljevali," nam je povedal Smrtnik.

Kot je dejal, bo poskušal kot župan narediti čim več za ljudi obeh narodnosti. Eden od izzivov, s katerimi se bo skušal spoprijeti, je tudi odseljevanje prebivalcev zaradi pomanjkanja delovnih mest.

S podporo Slovenije bi se lahko okrepili "Po mojem mnenju odnos slovenske države do zamejskih Slovencev ni stoodstoten. Mi smo stranka, smo zagovorniki slovenstva, a ne dobimo podpore iz Slovenije, ker pravijo, da se politike ne sme podpirati. Mislim, da je to napačna pot in da bi nas morala podpirati tudi Slovenija, ker bi se lahko tako tudi okrepili in poželi še večje uspehe," je pojasnil.

Poudaril je, da se zaveda, da je gospodarska kriza tako v Sloveniji kot na avstrijskem Koroškem, vendar se po njegovih besedah sodelovanje z namenom ohranjanja tradicije in kulture slovenstva obrestuje. Med drugim vidi več možnosti za sodelovanje s Slovenijo v okviru čezmejnega geoparka Karavanke, kjer so številni primeri naravne in kulturne dediščine.

Na vprašanje, ali pričakuje kakšno vabilo na pogovor od slovenskega državnega vrha, pa je odgovoril, da bo v stik z našimi politiki stopil kar sam.

Sadovnik: Volivci so potrdili naše dosedanje delo Da je zmaga na volitvah velik uspeh za slovensko skupnost na avstrijskem Koroškem, se strinja tudi Sadovnik. "To je samo dokaz, da smo od volivcev dobili potrdilo, da so naša prizadevanja, da se odpremo, postanemo samozavestni ter da delamo za sožitje in skupno dobro, obrodila sadove," je dejal predsednik Skupnosti koroških Slovenk in Slovencev (SKS). Novi župan Globasnice želi nadaljevati delo, ki ga je začel kot predsednik SKS. Osredotočil se bo na povezovanje, tako na avstrijski kot na slovenski strani. Želi si čim več projektov, podobnih dnevnemu centru aktivnosti za starejše občane, s katerim so dokazali, da "je sodelovanje prava prihodnost za dvojezične koroške občine". Občine ključne za gospodarsko rast Posebej se bo osredotočil na gospodarsko sodelovanje, saj je, kot pravi, to edina prava pot iz krize. Ključno vlogo morajo odigrati občine: "Občine smo tista struktura, ki lahko okrepi gospodarsko sodelovanje in postavi okvire, ki bodo pripomogli h gospodarski rasti." Kot dober primer takšnega sodelovanja je omenil Geopark Karavanke. Sam si je že lani prizadeval, da bi podobno povezovanje slovenskih in avstrijskih občin razširili še na gorenjske občine in občine z območja Roža in Zilje.

Koroški Slovenec in poslovnež Benjamin Wakounig je o izvolitvi dveh županov dejal, da je to zagotovo nekaj pozitivnega in premik v pravo smer, saj s tem dokazujejo, da gre slovenska narodna skupnost po pravi poti tako glede razvoja politike kot gospodarstva na Koroškem.

Izpostavil je tudi, da opažajo, da je politika zastopnikov slovenske narodne skupnosti tista politika, s katero se identificira vedno več ljudi. "To ne pomeni, da so naši volivci samo iz slovenske narodne skupnosti, ampak iz celotnega skupnega naroda, ki je tukaj na Koroškem," je poudaril Wakounig.

Veliko Slovencev išče načine za sodelovanje s koroško in štajersko regijo Da je slovenska narodna skupnost resnično na pravi poti, po besedah Wakouniga dokazuje tudi dejstvo, da so dvojezične slovenske liste pridobile "na vseh frontah". Hkrati je to tudi znak samostojnega gibanja slovenske narodne skupnosti, kar pomeni, da se ne vključujejo samo v večje stranke, pač pa imajo tudi lastne stranke.

Wakounig je prepričan tudi, da bo izvolitev županov prinesla veliko pozitivnih učinkov. Te vidi predvsem v skupni regiji, v skupnem gospodarskem sodelovanju in v izmenjavi izkušenj. "Opažamo, da veliko Slovencev išče pot do sodelovanja s koroško, pa tudi štajersko regijo, ne smemo pa pozabiti, da tudi zelo veliko Avstrijcev, Korošcev, išče povezovanje s Slovenijo," je dodal.

Ne spreglejte