Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2018,
16.10

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

Vatikan maša Mariborska nadškofija

Sobota, 3. 3. 2018, 16.10

6 let, 1 mesec

Slovenski škofje s slovesno mašo v baziliki sv. Petra sklenili obisk Vatikana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Vatikan maša | Foto Sabina Šegula

Foto: Sabina Šegula

Slovenski škofje so s slovesno mašo v baziliki sv. Petra v Rimu sklenili obisk Ad limina Apostolorum na vatikanskih ministrstvih, vrhunec pa je bilo četrtkovo srečanje s papežem. Mašo je daroval kardinal Franc Rode, pri maši pa so sodelovali tudi Slovenci, ki živijo v Rimu, ter več kot 200 romarjev iz Slovenije.

Rode je med današnjo pridigo izrazil zaskrbljenost zaradi sekularizacije slovenske družbe, upadanja števila krstov in duhovniških poklicev, pa tudi zaradi "trdovratnega sovraštva do Cerkve in vernikov".

Prav zaradi tega je po besedah Rodeta čas, da se položaj Cerkve v Sloveniji normalizira in "da prenehajo anomalije, ki delajo iz naše dežele čudno izjemo. Drugi narodi, ki so se rešili komunizma, so te težave že davno rešili. Morali bi imeti malo več poguma in samozavesti in stvari bi se premaknile," Radio Ognjišče povzema Rodetove besede.

Prvi obisk po desetih letih

Tokratni obisk slovenskih škofov v Rimu je bil prvi tak obisk po desetih letih. Škofje so predstavili stanje v slovenskih škofijah in pretresli aktualne probleme, med njimi je poleg zmanjšanja števila katoličanov zlasti urejanje odnosov z državo. Razpravljali so tudi o sprejemu beguncev v Sloveniji, spravi naroda ter nadgradnji vatikanskega sporazuma. Mariborska nadškofija je iz Vatikana dobila moralno spodbudo. | Foto: Marko Vanovšek Mariborska nadškofija je iz Vatikana dobila moralno spodbudo. Foto: Marko Vanovšek

Glede slednjega je Rode v današnji pridigi izpostavil, da med drugim omenja nadaljevanje prizadevanj Slovenije in Svetega sedeža za reševanje odprtih vprašanj glede pastoralnega dela v vojski, policiji, zaporih in bolnišnicah.

"Na tem področju v 15 letih ni bilo nobenega premika. Tudi Cerkev ni naredila svojega. Država nas ne bo silila k reševanju teh vprašanj, če mi sami ne bomo naredili prvih korakov. To so objektivni pravni problemi, ki jih je treba reševati za normalizacijo naše družbe," je še dejal.

Mariborska nadškofija iz Vatikana dobila moralno spodbudo

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je za Radio Slovenija povedal, da posebne razprave o stanju v mariborski nadškofiji ni bilo, saj Vatikan sproti obveščajo o gospodarski sanaciji. Pač pa so dobili moralno spodbudo za nadaljnje delo.

T. i. obisk Ad limina Apostolorum škofom zapoveduje zakonik cerkvenega prava, ki določa, da so škofje vsakih pet let oziroma kakor to določi Sveti sedež, dolžni obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter papežu podati poročilo o stanju v škofiji, ki jo vodijo.

Slovenski škofje so prvi tak obisk, odkar je Slovenija samostojna, opravili leta 1992, naslednja pa leta 2001 in 2008.

Ne spreglejte