SiolNET. Novice Slovenija
6,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski premier in hrvaška predsednica enotna: zavrnila povabilo v Marakeš #migracije #video

6,44

termometer

Premier Marjan Šarec je danes poudaril, da je dogovor Združenih narodov o migracijah, ki je znan tudi kot marakeška deklaracija, nezavezujoč dokument. Trenutno ga sicer obravnava zunanje ministrstvo.

"Marakeška deklaracija za nas ni noben zavezujoč dokument in ga je treba tako tudi gledati," je med današnjim obiskom na obrambnem ministrstvu povedal Šarec.

"Mislim, da se spet dviga preveč prahu in se to izkorišča v notranjepolitične namene. Tudi tiste države, ki so doslej javno naznanile, da se odpovedujejo marakeški deklaraciji, so to naredile predvsem iz notranjepolitičnih vzgibov," je še dejal premier, ki se mednarodne konference, ki bo decembra v Marakešu, ne namerava udeležiti.

Zunanje ministrstvo je po njegovih besedah dobilo nalogo, da pripravi analizo dogovora ZN o migracijah, saj je bilo zadnje stališče Slovenije o tem dokumentu sprejeto maja, ko je bila na oblasti še predhodna vlada.

Več držav sporočilo, da ne bodo pristopile k dogovoru

Doslej je več evropskih in drugih držav sporočilo, da ne bodo pristopile k dogovoru ZN o migracijah. Nazadnje je to pretekli teden napovedala Avstrija. Pristopila ne bo tudi Madžarska, pomisleke naj bi imeli še Poljska in Češka. Pri sprejemanju dogovora prav tako ne sodelujejo ZDA.

Gre sicer za prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij, ki se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju nujnega vprašanja migracij. Določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi.

Grabar-Kitarovićeva je zanikala, da sledi zgledu ZDA, Madžarske in Avstrije, in dejala, da predvsem skrbi za interese Hrvaške. Grabar-Kitarovićeva je zanikala, da sledi zgledu ZDA, Madžarske in Avstrije, in dejala, da predvsem skrbi za interese Hrvaške. Foto: STA

Grabar-Kitarovićeva pojasnila svoja stališča glede marakeške deklaracije

Tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je zavrnila udeležbo na meddržavni konferenci o dogovoru ZN o migracijah, ki bo 10. in 11. decembra potekala v Marakešu. Grabar-Kitarovićeva je sicer avgusta v pismu generalnemu sekretarju ZN Antoniju Guterresu napovedala, da bo prišla na konferenco v Maroko.

Potem ko je generalni sekretar ZN Guterres povabil Grabar-Kitarovićevo na konferenco v Marakeš, je hrvaška predsednica v svojem odgovoru zapisala, da se veseli srečanja v tem maroškem mestu in med drugim pozdravila dogovor ZN o varnih in urejenih migracijah, ki je znan tudi kot marakeška deklaracija. Pismo hrvaške predsednice Guterresu je danes objavil Jutarnji list.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 183
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin