Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2011,
16.01

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mladostniki marihuana seks

Sobota, 2. 7. 2011, 16.01

3 leta, 10 mesecev

Slovenski mladostniki danes bolj nagnjeni k tveganim vedenjem kot v 2006

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski mladostniki so danes telesno bolj dejavni kot v letu 2006, a tudi bolj nagnjeni k tveganim vedenjem, kažejo prvi podatki raziskave o soodvisnosti zdravja in vedenja mladostnikov.

Publikacija mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki se ukvarja s soodvisnostjo zdravja in vedenja mladostnikov, bo sicer izšla jeseni, Inštitut za varovanje zdravja RS pa je sporočil prve podatke raziskave. 30 odstotkov mladostnikov z občutkom depresije Po besedah nacionalne koordinatorke raziskave Helene Jeriček Klanšček z inštituta za varovanje zdravja vsaj desetina mladostnikov svoje zdravje ocenjuje kot slabo, s svojim življenjem pa ni zadovoljna. Približno 30 odstotkov mladostnikov je v zadnjem letu doživljalo občutke depresije. Preveč sladkarij in sladkanih pijač Podatki kažejo, da je malo več kot desetina mladostnikov na dieti. Po navedbah Jeriček Klanščkove priporočilo glede rednega uživanja sadja dosega 40 odstotkov mladostnikov, zelenjave pa 25 odstotkov. A veliko mladostnikov še vedno izpušča zajtrk, večina jih uživa preveč sladkarij in sladkanih pijač, ob tem pa so tudi premalo telesno dejavni.

V času anketiranja je slaba desetina mladostnikov redno kadila, alkohol pa tedensko uživa 12 odstotkov mladostnikov. Ob tem Jeriček Klanščkova navaja, da se je približno 14 odstotkov mladostnikov v zadnjem letu pretepalo vsaj trikrat.

28,5 odstotka 15-letnikov je že imela spolne odnose O kajenju marihuane in spolnih odnosih so spraševali le 15-letnike in ugotovili, da je skoraj četrtina že poskusila kaditi marihuano, 28,5 odstotka pa jih je že imelo spolne odnose.

Pomemben prispevek socialnih omrežij Kljub temu, da je veliko število mladostnikov nagnjeno k tveganim vedenjem, pa jih večina s starši lahko komunicira, a komunikacija se je v veliki meri preselila tudi na svetovni splet in socialna omrežja, so na inštitutu za varovanje zdravja še zapisali v sporočilu za javnost.

V primerjavi z raziskavo iz leta 2006 pa se mladostniki čutijo manj obremenjene s šolo, a so z njo tudi manj zadovoljni. Zaznati je porast kajenja marihuane, povečanje števila poškodb in povečanje uživanja sladkanih pijač, komunikacija s starši pa se je poslabšala.

Pozitivni trendi na področju telesne dejavnosti Obenem pa v primerjavi s predhodno raziskavo na inštitutu beležijo pozitivne trende na področju telesne dejavnosti. Opazno je pogostejše zajtrkovanje in redno uživanje zelenjave, prav tako tudi več mladostnikov boljše ocenjuje svoje zdravje.

Ne spreglejte