SiolNET. Novice Slovenija
4,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenskemu matematiku prestižna ameriška nagrada

4,61

termometer

Andrej Bauer
V roke profesorja dr. Andreja Bauerja gre prestižna nagrada Ameriškega matematičnega združenja.

Ameriško matematično združenje (AMS) je podelilo nagrado Levija L. Conanta v letu 2022 za članek "Pet korakov v sprejemanju konstruktivne matematike" Andreju Bauerju, profesorju računalniške matematike na Univerzi v Ljubljani. Prestižna nagrada Levija L. Conanta je izjemno priznanje za najboljši ekspozicijski članek, objavljen v zadnjih petih letih v Notices of the AMS ali Bulletin of the AMS.

"Bauerjev članek je uvod v konstruktivno matematiko, ki bralce popelje na voden ogled skozi vrtove konstruktivne matematike. Najprej poda osnovno predpostavko konstruktivne matematike, namreč da opustimo zakon o izključeni tretji možnosti, nato pa hitro razreši nekaj pogostih napak v njenem razumevanju. Članek zlagoma predstavi nekaj osnovnih idej konstruktivizma. V nadaljevanju Bauer bralca vodi skozi prve, otroške korake konstruktivne matematike, kjer že majhne variacije v formulaciji izrekov (sicer nezaznavne z nekonstruktivnega stališča) povzročijo velike spremembe. Čeprav je malo verjetno, da bo po prebiranju članka večina matematikov spremenila svoj osnovni način matematičnega delovanja, je zelo malo takih, ki jim članek ne bi predočil načina razmišljanja, ki ga do zdaj morda niso cenili – celo v povezavi z zadevami, za katere so mislili, da jih že razumejo. Vse to je opravljeno s pronicljivim humorjem in potrpežljivostjo. To je članek, katerega ideje bodo ostale z bralcem še dolgo po tem, ko ga je prebral," so ob objavi novice zapisali na spletni strani Ameriškega matematičnega združenja.

Profesor Bauer: Skupnost konstruktivne matematike mi je dala več, kot ji bom lahko kadarkoli povrnil

"Resnično sem počaščen in hvaležen za nagrado Levija L. Conanta v 2022. Zahvaljujem se AMS, da je prepoznala trud, ki je bil vložen v članek, ter uredniku Marku Goreskyju za prijazno in vztrajno spodbudo, ki me je vodila, dokler članek ni prevzel sprejemljive oblike. To je tudi dobra priložnost, da izrazim hvaležnost majhni, a trdoživi skupnosti konstruktivne matematike, ki mi je dala veliko več, kot ji bom lahko kadarkoli povrnil," je ob tej nagradi dejal prof. dr. Andrej Bauer.

Podelitev nagrade bo 5. januarja 2022.

Rok Svetlič Novice Kandidat za ustavnega sodnika o očitanih izjavah glede streljanja migrantov: Trdil sem nasprotno   Anton Cizel Novice Umrl je partizan Anton Cizel Klara Čampa Trendi "Nisem žrtev, bolezen je pravzaprav moje zdravilo"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin