Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Sobota,
16. 10. 2021,
11.13

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

Natisni članek

smrt partizani

Sobota, 16. 10. 2021, 11.13

2 leti, 6 mesecev

Umrl je partizan Anton Cizel

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65
Anton Cizel | Foto Zajem zaslona, RTV SLO

Foto: Zajem zaslona, RTV SLO

Včeraj je umrl 99-letni nekdanji partizan in tudi predsednik borčevske organizacije v Brežicah Anton Cizel, ki je pred kakšnim mesecem dni v intervjuju za javno TV spregovoril o poteku pobijanja ujetnikov po drugi svetovni vojni in pokazal težo travme, ki jo je nosil. Povedal je, da še vedno sliši jok in vpitje žrtev. Na multimedijskem portalu RTVS so to zadnje pričevanje partizana o prikrivanih zločinih voditeljev Zveze komunistov in prejšnje države v pogovoru za TVS precej skrili. Slišati je bilo očitke, da je šlo celo za cenzuro. Da bi se prikrilo, kar se je sistematično prikrivalo desetletja povojne zgodovine.

Vest, da je Cizelj umrl, je danes objavil avtor zadnjega intervjuja Jože Možina. Tako:

Partizan ni bil le Cizel. Vsa njegova družina je bila. V partizanih sta bila njegov oče in brat Milan, ta je padel. Okupatorji so zaprli tudi mamo in ji vzeli mlajšega sina, ki so ga poslali v Nemčijo. Nekdanji partizan je v zadnjem intervjuju menil, da sta bila Edvard Kardelj in Boris Kidrič "lumpa vseh lumpov". Povedal je, da pri množičnih povojnih pobojih ni bilo nobenega sojenja, in v pričevanju večkrat pokazal svojo globoko bolečino in travmo, ki po 76 letih ni usahnila. Povedal je: "Nikogar od žrtev ni nihče nič zaslišal, nič vprašal. Šus, pobili so jih. To je strašno boleče." Cizel je ujetnike spremljal na morišče v Hudo jamo, trikrat pa s Teharij v Mostec pri Brežicah. "Trikrat sem jih vodil kot vodnik, kot stražar. Na vsaki strani kolone so bili protitankovski jarki in tam so jih streljali … Ženske so jokale, bile so mlade, doma so imele otroke." Žrtve so bile slovenske narodnosti: "Bili so domačini, Slovenci. Prijeli so lahko kogarkoli, ne glede na krivdo. Zasliševanja ni bilo nobenega, sodišča ni bilo nobenega. Strel! Tako je bilo … Bile so Slovenke iz okolice Velenja in Slovenj Gradca. Vprašal sem jih: 'Zakaj so te zaprli?' 'Ne vem, ne vem …' je bil odgovor."

Več o zapletih pred mesecem, ob zanimivem zadnjem intervjuju moža, ki ne bo več govoril, lahko preberete v povezanem članku:

Kaja Jakopič in Jože Možina
Novice Ali RTVS skriva pričevanje partizana Cizla o zločinih partije?
Ne spreglejte