Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Torek,
23. 1. 2018,
4.01

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Slovenska vojska Zavod za zaposlovanje pogodbeni rezervisti

Torek, 23. 1. 2018, 4.01

6 let, 2 meseca

Slovenska vojska išče rezerviste tudi prek zavoda za zaposlovanje

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Slovenska vojska vojak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V Slovenski vojski je trenutno 542 pogodbenih rezervistov premalo, zato k podpisu pogodbe vabijo tudi ljudi, prijavljene za Zavodu za zaposlovanje. Lani so ukinili tudi pogoj odsluženega vojaškega roka, kar prijavo na prostovoljno mesto omogoča več ljudem.

Nedavno je našega bralca presenetilo povabilo k pogodbenim rezervistom z Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ).

Ministrstvo za obrambo naj bi razpisalo prosto delovno mesto: Pogodbeni rezervist, četudi gre sicer za prostovoljno mesto v Slovenski vojski. Pogodba naj bi veljala pet let z možnostjo podaljšanja, vključuje pa tudi 30 dni usposabljanja na leto.

Slovenska vojska vabi pogodbene rezerviste | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Pri pogodbenih rezervistih ne gre za zaposlitev, zato za zavod obveščanje ni obvezno," so sporočili iz zavoda za zaposlovanje. Pravijo, da o možnostih za pogodbene rezerviste, po dogovoru s Slovensko vojsko, običajno obvestijo osebe iz baze brezposelnih, ki ustrezajo formalnim kriterijem in jih sicer obveščajo o možnostih za zaposlitev v Slovenski vojski.

Da gre za napako, meni tudi Roman Kolar iz Slovenske vojske, ki pravi, da so pogodbeni rezervisti "zgolj tisti, ki se prostovoljno odločijo, da se bodo pridružili Slovenski vojski".

Kdo so pogodbeni rezervisti

Na spletni strani Slovenske vojske so vse, ki bi svoj prosti čas radi koristno porabili, povabili v prostovoljno pogodbeno rezervno sestavo Slovenske vojske. Gre torej za mesto v vojski, ki ga zasedajo usposobljeni posamezniki, ki so, kadar niso na usposabljanju, v pripravljenosti na morebiten vpoklic.


V letu 2015 so na delo vpoklicali 914 rezervistov, več si preberitite v članku: Slovenska vojska je vpoklicala rezerviste.


"Če nimate odsluženega vojaškega roka (obveznega ali prostovoljnega), imate zdaj priložnost, da se pridružite pogodbeni rezervi Slovenske vojske. Če izpolnjujete sprejemne pogoje in boste izbrani, bo z vami sklenjena pogodba za sedem let," so med drugim zapisali na spletno stran z opisom nalog rezervistov.

 

Katere pogoje morate izpolnjevati, če želite postati pogodbeni rezervisti:

  • ste državljan Republike Slovenije in nimate dvojnega državljanstva,
  • ste stari od 18 do 45 let, častniki do 55 let, oziroma od 18 do 35 let, če nimate odsluženega vojaškega roka in niste kandidat za vojaškega uslužbenca,
  • ste zdravstveno sposobni za vojaško službo,
  • za dolžnost vojaka - imate vsaj srednjo poklicno šolo, za podčastnika - imate vsaj srednjo šolo in za častnika - imate najmanj visoko strokovno šolo,
  • niste na delu, usposabljanju ali šolanju v tujini za več kot tri mesece,
  • nimate sklenjene pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji,
  • niste razporejeni na dolžnost v sistemu zaščite, reševanja in pomoči,
  • niste bili kaznovani in se strinjate z varnostnim preverjanjem.

 

Udeležba na razgovoru za pogodbene rezerviste ni obvezna

"Ker ne gre za zaposlitev, jih o možnosti pogodbenih rezervistov le informiramo, osebe ne prejmejo uradnega vabila in zanje udeležba ni obvezna," še sporočajo iz ZRSZ in dodajajo "Tudi če brezposelna oseba postane rezervist, je še vedno brezposelna, saj ne gre za zaposlitev, zato ohrani enake obveznosti do zavoda. Seveda se odsotnosti zaradi obveznosti pogodbene rezerve štejejo za upravičene."

Slovenska vojska | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše

Kakšna je višina plače?

Pogodbeni rezervist bo plačilo dobival za pripravljenost za morebitni vpoklic, za usposabljanje, za povračilo potnih stroškov, nezaposleni bodo prejeli denarno nadomestilo za vsak dan usposabljanja in dodatek za stalnost pri podaljšanju pogodbe.

Povprečni znesek letnega plačila (11 mesecev pripravljenosti in en mesec usposabljanja) za pogodbenega rezervista z odsluženim vojaškim rokom znaša več kot v letu 2015, in sicer:

  • vojak 2.230 € neto (prej 2.155 €)
  • podčastnik 2.321 € neto (prej 2.236 €)
  • častnik 2.426 € neto (prej 2.360 €)

"Po kadrovskem načrtu imamo 542 rezervistov premalo"

Trenutno je v Slovenski vojski 958 rezervistov, čeprav bi jih moralo biti po kadrovskem načrtu 1.500, to je 542 rezervistov premalo, nam je povedal Roman Kolar, urednik spletne strani Slovenske vojske postanivojak.si.. Večina teh je zaposlenih, le manjšina je brezposelna. Od vseh, ki so podpisali pogodbo, je le devet žensk.

Lani so za podpis pogodbe rezervista ukinili pogoj odsluženega vojaškega roka, kar sodelovanje omogoča več ljudem. Od leta 2016 do leta 2017 so zbrali 66 rezervistov več. "Trudimo se dobiti čim več ljudi," še dodaja Kolednik.

Slovenska vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

Ne spreglejte