Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenska vojska vpoklic

Četrtek, 19. 11. 2015, 15.17

8 let

Slovenska vojska je vpoklicala rezerviste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska vojska je vpoklicala 914 rezervistov. Od oktobra, ko vojska s policijo sodeluje pri izvajanju nalog v okviru projekta Migrant, kot ga imenujejo sami, so potrebe po številu pripadnikov večje.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman je vpoklical rezerviste slovenske vojske, so povedali na novinarski konferenci, ki so jo pripravili na ministrstvu za obrambo.

Slovenski vojski bo pomagalo 914 rezervistov Za štiri mesece bodo tako vpoklicali zaposlene rezerviste, brezposelne pa za sedem mesecev. Skupno jih bodo aktivirali 914, v tem času pa bodo pogodbeni pripadniki slovenske vojske deležni enakih pravic kot redni sodelavci.

Val beguncev in migrantov ne bo pojenjal Odkar vojska od 19. oktobra pri nalogah povezanih s prihodom beguncem in migrantov izvaja podporo policiji, vendar brez pooblastil, ki jih ima policija, kot opozarjajo pri vojski, je potreba po številu pripadnikov večja. Po nekaterih ocenah naj bi namreč begunci in migranti v večjem številu v Slovenijo prihajalo še vse do konca leta.

Kakšni so pogoji za vstop v rezervno sestavo? Kot je zapisano na spletni strani postanivojak.si, sprejemne pogoje za rezervno sestavo Slovenske vojske izpolnjujete, če: – ste državljan Republike Slovenije in nimate dvojnega državljanstva,

– ste stari od 18 do 45 let, častniki do 55 let,

– ste zdravstveno sposobni za vojaško službo,

– ste sposobni za dolžnost vojaka (imate vsaj srednjo poklicno šolo), podčastnika (imate vsaj srednjo šolo) ali častnika (imate najmanj visoko strokovno šolo),

– niste na delu, usposabljanju ali šolanju v tujini za dlje kot tri mesece,

– nimate sklenjene pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji,

– niste razporejeni na dolžnost v sistem zaščite, reševanja in pomoči,

– niste bili kaznovani in se strinjate z varnostnim preverjanjem.

Kakšna je višina plače? Pogodbeni rezervist bo dobival plačilo: – za pripravljenost za morebitni vpoklic,

– za usposabljanje,

– za povračilo potnih stroškov,

– zaposleni: nadomestilo plače za čas usposabljanja, ko bi morali delati, ali povečano plačilo za usposabljanje,

– nezaposleni: denarno nadomestilo za vsak dan usposabljanja,

– dodatek za stalnost pri podaljšanju pogodbe.

Povprečni znesek letnega plačila (11 mesecev pripravljenosti in en mesec usposabljanja) za pogodbenega rezervista z odsluženim vojaškim rokom znaša: – za vojaka 2.155 evrov neto,

– za podčastnika 2.236 evrov neto,

– za častnika 2.360 evrov neto.

Kako dolgo traja usposabljanje za pogodbenega rezervista? Usposabljanje za vojaka, podčastnika, častnika ali vojaškega uslužbenca je osnovna naloga pogodbenega rezervista. Trajanje in vsebina usposabljanja sta odvisna od tega, ali ste že opravljali vojaški rok oziroma prostovoljno služenje in ali ste kandidat za Šolo za podčastnike ali Šolo za častnike.

Če vojaškega roka niste opravljali oziroma nimate opravljenega prostovoljnega služenja, boste morali praviloma v prvem letu opraviti temeljno vojaško strokovno usposabljanje, ki traja tri mesece in od enega do tri tedne. Poseben program je namenjen kandidatom s specifičnimi strokovnimi znanji, ki potrebujejo le še vojaško strokovno usposabljanje.

Če ste vojaški rok oziroma prostovoljno služenje že opravili, bo vaše usposabljanje praviloma izvedeno v več krajših in enem daljšem terminu.

Osnovno usposabljanje je načeloma razdeljeno čez vse leto in praviloma ni daljše od 30 dni. Za nekatera usposabljanja bosta na voljo dva termina za usposabljanje in skupaj z delodajalcem boste lahko izbrali najugodnejšega. Uprava za obrambo bo vas in vašega delodajalca seznanila z načrtom usposabljanj najpozneje 30 dni pred prvim usposabljanjem.

Obveznosti pogodbenega rezervista? Med trajanjem pogodbe vas lahko pokličejo tudi na opravljanje vojaške službe v miru doma ali v tujini. V tem času prenehate opravljati delo pri svojem delodajalcu, pogodba o zaposlitvi pa ne preneha veljati. Delodajalec lahko odpove pogodbo le zaradi zakonsko predpisanih razlogov. Napotitev na mednarodne operacije in misije se izvaja prostovoljno in v soglasju z delodajalcem.

Plačevanje prispevkov in zavarovanj ureja ministrstvo za obrambo. (Niste zaposleni v SV, imate pa enak status kot poklicni pripadnik SV).

Opravljanje vojaške službe v miru lahko traja največ sedem mesecev. V vojaško službo ste lahko vpoklicani tudi v izrednem ali vojnem stanju.

Kaj morate posamezniki storiti, preden postanete pogodbeni rezervist? Čeprav predpisi ne predvidevajo soglasja delodajalca in je sodelovanje v pogodbeni rezervi kandidatova prostovoljna odločitev, mora kandidat k vlogi priložiti tudi izjavo, da je svojega delodajalca seznanil z namero podpisa pogodbe o opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske.

Pogodbeni pripadnik mora opraviti vse predpisane letne obveznosti, sicer je podvržen sankcijam (odpoved pogodbe, vračilo plačila za pripravljenost za zadnjih dvanajst mesecev in sorazmernega dela stroškov usposabljanj).

Ne spreglejte