SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska podjetja bi prodajala prek spleta, a tam nočejo kupovati

0

termometer

Slovenska podjetja so zadržana do kupovanja prek spleta, po drugi strani pa se zavedajo pomena ponujanja storitev in izdelkov prek svojih internetnih strani. Storitve v oblaku se prijemljejo počasi.

Slovenske podjetnike je še vedno nekoliko strah nakupovanja prek svetovnega spleta, kažejo zadnji podatki Eurostata, zbrani leta 2015. Slovenija je namreč po deležu podjetij, ki so do zdaj že kupovala prek spleta, v spodnji polovici med članicami EU in tako zaostaja za povprečjem EU.

Hitra širitev nakupov prek spleta, Slovenija druga v EU Precej bolj informacijsko napredna so naša podjetja, ko gre za prodajo prek interneta, saj se zavedajo njene vrednosti, ki je predvsem možnost dodatnega zaslužka. Delež prometa, ustvarjenega prek interneta, se je v podjetjih v Sloveniji v obdobju med letoma 2010 in 2015 povečal za šest odstotnih točk. Za prodajo prek interneta se je v Sloveniji leta 2015 odločila dobra petina podjetij, kar je več od povprečja EU.

V zadnjih petih letih se je prodaja prek interneta širila hitreje kot v Sloveniji le v eni članici EU, to je Irski. Podatki tudi kažejo, da imajo v Sloveniji praktično vsa podjetja internetni dostop in dobre tri četrtine tudi svojo spletno stran.

Storitve v oblaku: prvaki so Finci Podjetja v Sloveniji so zadržana tudi do uporabe storitev v oblaku, saj te uporabljajo manj kot podjetja na ravni EU. V EU storitve v oblaku uporablja skoraj vsako peto podjetje, na Finskem pa vsako drugo.

Zanimivo je, da storitve v oblaku malo uporabljajo v gospodarsko razvitejših EU-članicah Avstriji, Franciji in Nemčiji, kjer take storitve uporablja dobrih deset odstotkov podjetij. V omenjenih državah se podjetja raje kot za najem strežniških kapacitet odločajo za nakup lastnih strežnikov.

Storitev v oblaku se v Sloveniji največ uporablja za elektronsko pošto Podjetja v Sloveniji storitve v oblaku največ uporabljajo za elektronsko pošto in najmanj kot zunanje strežnike za pogon lastnih aplikacij oziroma najem procesorske moči.

Ravno uporaba oblačnih storitev kot najem procesorske moči za pogon lastnih aplikacij je edina oblika oblačnih storitev, za katero se podjetja v Sloveniji odločajo pogosteje kot podjetja na ravni EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin