SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska amaterska raketa poletela v stratosfero #video

0,34

termometer

raketa
Andrej Vrbec se z gradnjo amaterskih raket ukvarja že 15 let. Pred tem je bil aktiven tekmovalec v raketnem modelarstvu in več kot deset let tudi član državne reprezentance. (Levo Denis Banovic, desno Andrej Vrbec)

Andrej Vrbec je na poljskem vojaškem poligonu Drawsko-Pomorskie uspešno izstrelil svojo amatersko raketo, ta je poletela 25 kilometrov visoko. Vrbec je član Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov iz Ljubljane, ki je član Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Pri izdelavi elektronskih merilnih naprav v raketi je sodeloval avstrijski raketar Denis Banovic, poroča portal Vesolje.net.

raketa Foto: Osebni arhiv Andrej Vrbec

Dvostopenjska raketa z maso 35 kilogramov in dolžino 3,5 metra je v desetih sekundah dosegla hitrost 3.700 km/h, nato pa je še minuto prosto letela do višine 25 kilometrov. Raketa je bila opremljena z naborom instrumentov, ki so merili hitrost, višino, pospešek in drugo. Na krovu sta bila tudi GPS-sprejemnik, ki je zabeležil trajektorijo poleta, in kamera, ki ga je posnela. Sistem za telemetrijo je med poletom vse podatke po radijski zvezi pošiljal bazni postaji na tleh.

astronavti Novice Proti ISS poletela raketa podjetja SpaceX s štirimi astronavti #foto #video

Načrtujejo polet rakete do 100 kilometrov visoko

To je bil še eden v vrsti poskusnih poletov, katerih namen je preizkusiti vse ključne tehnologije, ki so potrebne za polet prve slovenske rakete v vesolje. Načrtuje se, da bo podobna, a malce večja raketa poletela prek von Kármánove črte, to je 100 kilometrov visoko, kar velja za suborbitalni polet v vesolje. Pri suborbitalnem poletu se raketa ne utiri v orbito okrog Zemlje, ampak s padalom pade nazaj na Zemljo.

SpaceX, Nasa Novice Raketa SpaceX vrnila štiri astronavte z ISS na Zemljo

Vrbec amaterske rakete gradi že 15 let

Andrej Vrbec se z gradnjo amaterskih raket ukvarja že 15 let. Pred tem je bil aktiven tekmovalec v raketnem modelarstvu in več kot deset let tudi član državne reprezentance. Že leta 2015 je izstrelil raketo, ki je poletela 17,5 kilometra visoko, še poroča portal Vesolje.net.

To je bil drugi najvišji polet amaterske rakete v Evropi

Zanimivo je, da polet slovenske amaterske rakete trenutno velja za drugi najvišji polet amaterske rakete v Evropi. Najvišje je prišla raketa, ki jo je izdelala skupina z Univerze v Stuttgartu in je leta 2016 poletela 32 kilometrov visoko.

blue origin Novice Do konca desetletja prva komercialna vesoljska postaja #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin