SiolNET. Novice Slovenija
1,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenijo obiskala dobrodelna karavana študentov z legendarnimi avtomobili #video

1,14

termometer

V Slovenijo je prispela dobrodelna karavana avtomobilov peugeot 205. Gre za 750 francoskih študentov, ki bodo obiskali 20 evropskih držav ter socialno ogroženim družinam razdelili okoli 23 ton šolskih potrebščin in medicinske opreme.

Na svoji misiji so zelo opazni, saj so se na 10 tisoč kilometrov dolgo pot odpravili s kar 250 starimi peugeoti. Sinoči so dobrodelni študenti prispeli na Vrhniko, so poročali v oddaji Poletni Dan. na Planet TV.

V Sloveniji so bili že leta 2016, ko so obiskali dolino Soče, Tolminska korita in Ljubljano. Zadnja postaja v Sloveniji je bila Stari maln na Vrhniki. Takrat le z 68 avtomobili, letos pa so to številko več kot potrojili. 

Francozom so se pridružile tudi ekipe iz Poljske, Belgije, Španije in Škotske. Pet držav za peto obletnico, pripomni Jeremey Blandin, ki je eden od ustanoviteljev Europe Raida.

"Ideja je bila, da odkrijemo Evropo, ker poznamo na primer Nemčijo, Italijo, Francijo, ampak ne poznamo dobro Vzhodne Evrope, ne poznamo dobro Slovenije, nekdanje Jugoslavije," pravi Bladin.

Stroški tudi do 5.000 evrov

Stroški 23-dnevnega potovanja segajo vse do 5.000 evrov. Avtomobile si morajo priskrbeti sami, jih napolniti do vrha s 100 kilogrami humanitarne opreme in najti pokrovitelje, ki jim pri tem pomagajo.

Na poti jih spremljajo tudi mehaniki, saj je skoraj vsak dan potrebno kakšno popravilo. A kljub starosti so vzdržljivi, nadomestni deli so ugodni in v Franciji avtomobila ni težko kupiti. In ravno zato so jih izbrali.

Večina poti je še pred njimi, vendar pravijo, da se bodo kljub utrujenosti spominjali poti kot avanture, ki je ne bodo nikoli pozabili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin