SiolNET. Novice Slovenija
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sloveniji 50 milijonov evrov posojila za gradnjo stanovanj

0,17

termometer

stanovanja

Razvojna banka Sveta Evrope (CEB) je republiškemu Stanovanjskemu skladu odobrila 50 milijonov evrov posojila za izgradnjo 800 javnih najemnih stanovanj v Ljubljani in Mariboru, so danes sporočili iz Sveta Evrope.

"Sredstva CEB bodo zagotovila dostopno najemno namestitev za osebe z nizkimi in srednje visokimi dohodki ter povečala fond javnih najemnih stanovanj v Sloveniji," so zapisali v Svetu Evrope.

Vlada je zadolžitev sklada pri CEB odobrila oktobra letos. Kot so takrat sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bo posojilo namenjeno financiranju 800 novih stanovanj, s katerimi bi pripomogli k zmanjšanju vrzeli pri dostopu do najemnih stanovanj za gospodinjstva, ki nimajo dostopa do stanovanj po tržnih pogojih. Prednost bodo imele ranljive skupine, kot so mlade družine, starejše osebe in mladi do 29. leta starosti.

Stanovanjski sklad bo lahko s posojilom financiral predvsem gradnjo stavb s pripadajočimi parkirišči. Lahko pa ga bo uporabil tudi za financiranje komunalne infrastrukture, dovoznih in ostalih cest, urejanja krajine in ostalih upravičenih stroškov, so oktobra še sporočili iz vladnega urada.

Vlaganje sklada v povečanje najemnega fonda stanovanj predvideva poslovni in finančni načrt sklada za leti 2019 in 2020, ki ga je maja letos potrdila vlada.

Sklad je po podatkih iz letnega poročila konec leta 2017 upravljal z okoli 3000 neprofitnimi stanovanji in okoli 600 stanovanji, namenjenimi javnemu tržnemu najemu.

Do leta 2020 želijo zagotoviti 2.000 novih najemnih stanovanj

Direktor sklada Črtomir Remec si je ob prevzemu položaja leta 2015 za cilj postavil, da bi sklad do leta 2020 zagotovili 2.000 novih najemnih stanovanj, do leta 2025 - če bodo potrjeni predlagani načrti in bo sklad izkoristil novo zakonsko možnost za zadolžitev v višini 30 odstotkov kapitala - pa skupno 10.000.

Javna najemna stanovanja na območjih Ljubljane in Maribora zagotavljata tudi občinska stanovanjska sklada. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je imel konec leta 2017 v upravljanju okoli 4200 stanovanj, Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor pa okoli 2100 stanovanj, kažeta letni poročili skladov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin