Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2017,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

5

Natisni članek

Evropsko sodišče za človekove pravice lastništvo avtomobila sodišče

Petek, 27. 1. 2017, 11.24

6 let, 6 mesecev

Slovenija zaradi neupravičenih zasegov vozil letos že drugič obsojena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

5

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Slovenija je bila v le štirih tednih letošnjega leta že trikrat obsojena pred Sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu, od tega dvakrat zaradi neupravičenega zasega vozil. Naša sodišča niso pravilno razlagala Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin in so s tem kršila lastninsko pravico lastnikov vozil.

Leta 2008 so policisti v tovornem vozilu s turškimi registrskimi tablicami našli 105 kg heroina. Ptujsko okrožno sodišče je voznika obsodilo na devet let zapora. Vozila ni zaseglo, saj ni bilo dokazov, da bi turško podjetje, v katerega lasti je bilo vozilo, vedelo za drogo in prevoza droge ni moglo preprečiti.

Prevelik poseg v lastninsko pravico

Višje sodišče je naložilo trajni odvzem vozila. Po njegovem mnenju je trgovina z drogo tako hudo zlo, da upravičuje trajni odvzem vsakega vozila, ki prevaža drogo, čeprav lastnik zanjo ni vedel. Ustavno sodišče je odvzem potrdilo, ustavna sodnika Miroslav Mozetič in Jadranka Sovdat pa sta odločitvi nasprotovala, češ da gre za kršitev lastninske pravice.

Evropsko sodišče je prejšnji teden odločilo, da je Slovenija lastniku kršila človekove pravice. Opozorilo je, da Evropska konvencija dovoljuje odvzem lastninske pravice le v zelo redkih primerih, kar je jasno že iz prejšnjih odločb tega sodišča. Odvzem bi bil dovoljen, če bi lastnik vozilo pridobil ali posebej prilagodil za prevoz droge in bi se z odvzemom lastniku preprečil nadaljnji transport droge, je menilo sodišče.

Zasegli tudi reli vozilo

V odločbi Valant proti Sloveniji, izdani v sredo, so cariniki reli vozniku Samu Valantu zaradi suma carinskega prekrška začasno zasegli neregistriran avtomobil, ki ga je pripeljal iz Avstrije. Za reli je moral najeti nadomestno vozilo. Pozneje je bil Valant sumov opran, avtomobil mu je država vrnila, a slovenska sodišča so zavrnila njegov zahtevek za povrnitev stroškov najema nadomestnega vozila.

Slovenski sodniki morajo zakone razlagati v skladu z evropskim pravom, opozarja Jurij Toplak. | Foto: STA , Slovenski sodniki morajo zakone razlagati v skladu z evropskim pravom, opozarja Jurij Toplak. Foto: STA , Evropsko sodišče je ugotovilo, da so naša sodišča kršila Valantovo lastninsko pravico, ker mu niso priznala povrnitve stroškov najema. Tako mu mora Slovenija zdaj plačati več kot 30.000 evrov.

Zaseg je dovoljen le, ko je nujen

Zasegi vozil so pogost pojav, saj lahko policisti vozilo zasežejo pijanim voznikom, voznikom brez vozniškega dovoljenja ali tistim, ki so dovoljenje pozabili podaljšati. "Slovenski sodniki, pa tudi policisti, bodo morali upoštevati, da je zaseg vozila dovoljen le, ko je nujen. Za nezakonite zasege bo država lastnikom plačevala odškodnine," opozarja pravnik Jurij Toplak.

Dodaja, da za upoštevanje nedavnih sodb Evropskega sodišča spremembe slovenske zakonodaje niso potrebne, policisti in sodniki pa morajo zakone razlagati pravilno. "Res je, da zakon lahko razume vsak malo drugače. A sodnik mora izmed več mogočih izbrati tisto, ki je skladna z ustavo in Evropsko konvencijo. Če je v dvomu, mora zakon razlagati v korist lastniku vozila," poudarja Toplak.

Ne spreglejte