Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2016,
19.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti Makedonija Miro Cerar Karel Erjavec Hrvaška Avstrija meja

Torek, 19. 1. 2016, 19.14

6 let, 6 mesecev

Slovenija v tujini predstavlja svojo pobudo za pomoč Makedoniji pri nadzoru meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska pobuda je bila dobro sprejeta med državami Višjegorske skupine, v Makedoniji in Srbiji. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk svari pred koncem schengna.

Okrepljena pomoč Makedoniji Na srečanju notranjih ministrov držav članic Višjegrajske skupine – Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške ter Makedonije in Srbije – o migrantski krizi je Slovenijo v Pragi zastopal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga. Hrvaški minister je vabilo zavrnil.

Špenga je predstavil slovensko pobudo za obvladovanje migracij, v kateri je premier Miro Cerar države na balkanski migrantski poti pozval k okrepljeni pomoči Makedoniji. Kot so zatrdili na ministrstvu, so Cerarjevi predlogi v skladu s predlogi drugih držav, zato so se dogovorili, da bo v prihodnjih dneh v Makedonijo odpotovala skupina strokovnjakov sodelujočih držav, ki bo ugotavljala potrebe na terenu.

Erjavec je slovensko pobudo predstavil v Srbiji Zunanji minister Karl Erjavec je medtem pobudo predstavil v Beogradu, kjer so dobro sprejeli.

"Aleksander Vučić je sam napovedal, da bo stopil v stik z Junckerjem, ker se mu zdijo rešitve, ki jih predlagamo, glede na situacijo ustrezne. Ocena je, da se bo migracijski val krepil zlasti v naslednjih tednih, ko se bo vreme izboljšalo," je povedal Erjavec.

Celotno pobudo, ki jo premier Miro Cerar s pismom naslovil na voditelje Evropske unije, si lahko preberete na tej povezavi.

Težave lahko povzročijo samostojni ukrepi držav Minister Erjavec je povedal, da bi težave lahko povzročali samostojni ukrepi posameznih držav na balkanski poti. Omenil je Avstrijo, ki je že napovedala določene poteze za upočasnitev migrantskih tokov. Poudaril je, da bo tudi Slovenija sprejela podobne ukrepe, če se bo zanje odločila Avstrija.

Zaskrbljenost, ker ni skupne rešitve "Vsi smo zaskrbljeni, ker ni skupne evropske rešitve za migrantsko krizo. Želimo si enotne rešitve problema migracij na balkanski poti, saj bi lahko te destabilizirale Zahodni Balkan, zlasti če bi bile rešitve prepuščene posameznim državam in bi povzročale domino efekt," je Erjavec pritrdil temu, da je zaskrbljena tudi Srbija.

Ne spreglejte