Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
13.47

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Matjaž Han turizem

Četrtek, 30. 5. 2024, 13.47

3 tedne

Slovenija v oceni turističnega razvoja 42. med 119 državami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Blejsko jezero |  "Slovenski turizem je v letih po pandemiji zelo hitro okreval, kar je za nas v praksi najpomembnejši kazalnik," je dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. | Foto Shutterstock

"Slovenski turizem je v letih po pandemiji zelo hitro okreval, kar je za nas v praksi najpomembnejši kazalnik," je dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Foto: Shutterstock

Slovenija se je po skupni oceni turističnega razvoja, ki jo je med 119 državami izvedel Svetovni gospodarski forum, uvrstila na 42. mesto. Med 102 vključenima kazalnikoma je prva pri znamčenju. Rezultati po besedah ministra Matjaža Hana kažejo, da smo na področju spodbujanja razvoja turizma na pravi poti, ostaja pa prostor za izboljšave.

Raziskava temelji na ocenah 5 ključnih kategorij, 17 področij in 102 kazalnikov. Najbolje je uvrščena na področju okolijske trajnosti (2. mesto), varnosti (10. mesto), mednarodne odprtosti (12. mesto), pomembnosti turizma (14. mesto), turistične infrastrukture (14. mesto) ter kopenske in pristaniške infrastrukture (17. mesto).

Po kategorijah se Slovenija najvišje uvršča pri turistični politiki in stanju spodbudnih pogojev za razvoj, kjer je umeščena na osmo mesto.

"Slovenski turizem je v letih po pandemiji zelo hitro okreval, kar je za nas v praksi najpomembnejši kazalnik. Kljub temu so raziskave, kot je ta od Svetovnega gospodarskega foruma, pomembne za oceno lastnega dela in načrtovanje prihodnjega," je dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Veseli ga, da se je Slovenija dobro izkazala tako na področju znamčenja turistične destinacije kot na področju okolijske trajnosti. "Vsi rezultati raziskave kažejo, da je Slovenija na področju spodbujanja razvoja turizma na pravi poti, vendar pa moramo na določenih področjih nadaljevati izboljšave," so Hana povzeli na Slovenski turistični organizaciji (Sto).

Slovenija prva po indikatorju ocene strategije znamčenja

Kazalnik ocene strategije znamčenja sicer sporoča odličnost strategije nacionalne turistične organizacije na tem področju, so pojasnili na Sto. Država prejme najvišjo oceno, če se spletna iskanja mednarodnih turistov o državi v kar največji meri ujemajo s sporočili, ki jih želi država o svoji turistični ponudbi posredovati, ter pomeni učinkovito rabo sredstev, namenjenih za promocijske aktivnosti nacionalne turistične organizacije in uspešnost pri privabljanju turistov.

Prvo mesto Slovenije na lestvici indeksa turističnega razvoja po kazalniku ocene strategije znamčenja po oceni direktorice Sto Maje Pak Olaj potrjuje uspešnost njihovih promocijskih aktivnosti. "S ciljanim, jasnim in stalnim sporočanjem dosegamo želeno prepoznavnost in ugled Slovenije kot varne ter trajnosti zavezane destinacije za edinstvena doživetja, ob tem ko spodbujamo razvoj turističnih produktov v skladu z vizijo zelene butičnosti," je dejala Pak Olajeva.

Na prvem mestu lestvice turističnega razvoja za leto 2024 so sicer ZDA, prvo peterico pa zaokrožujejo Španija, Japonska, Francija in Avstralija. Na zadnjem mestu je Mali.

Lauterbrunnen, Švica
Trendi O uvedbi dnevne vstopnine razmišljajo tudi v švicarski vasici Lauterbrunnen
Eifflov stolp
Novice Od junija za petino dražji vzpon na Eifflov stolp
Center Bellevue. nepremičnine stanovanje stanovanja ljubljana
Novice Nova strategija: DSU bo gradil stanovanja, v turizmu dva stebra
Japonsko mesto zastrlo pogled na goro Fuji
Trendi Japonsko mesto v boju proti množičnemu turizmu postavilo visoko ograjo #video
razgledni stolp Kristal
Novice Stolp Kristal: vstopnina in delovni čas najvišjega razglednega stolpa s kavarno v Sloveniji
Ne spreglejte