Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 5. 2021,
7.22

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

19

Natisni članek

Dimitrij Rupel Ivan Simič cepljenje Bojana Beović vlada Koronavirus epidemija Slovenija

Sreda, 19. 5. 2021, 7.22

2 leti, 11 mesecev

Spremembe pri vrnitvi iz Madžarske, Simič in Rupel ustoličena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

19

mejni prehod | Foto STA

Foto: STA

Vlada je na današnji seji ukinila kontrolne točke na meji z Madžarsko. Med izjemami za vrnitev v državo brez karantene so po novem tisti, ki so v zadnjih osmih mesecih preboleli covid-19, in pa cepljeni z vsaj enim odmerkom. Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja FURS so imenovali Ivana Simiča, na vrh Javne agencije za knjigo pa so prav tako kot vršilca dolžnosti potrdili Dimitrija Rupla. Po mnenju vodje strokovne skupine za cepljenje Bojane Beović bi bilo smiselno, da bi vlada strokovna priporočila o cepljenju vključila v odloke, ki jih bo sprejemala. 

Pri spremenjenih pravilih za vrnitev iz Madžarske se pri cepljenih, ki so preboleli covid-19, ustrezna zaščita vzpostavi takoj, so zapisali v poročilu seje vlade. Na cestnih povezavah z Avstrijo in Italijo jih je odpravila že prej.

Spremembe so tudi na rdečem seznamu držav, in sicer pri Avstriji (po novem administrativna enota Gradiščanska ni rdeča), Češki (po novem administrativna enota Severovýchod ni rdeča), Italiji (rdeče niso administrativne enote Furlanija – Julijska krajina, Molize in Sardinija) in Norveški (rdeči sta samo administrativni enoti Oslo in Vestfold og Telemark). Danska in Slovaška sta po novem celotni rdeči. Vstop iz administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene.

Testiranje covid-19
Novice Tretji odmerek cepiva še pred zimo? V Izoli medtem že brez covidnih bolnikov.#video

Simič prevzel Furs, Rupel agencijo za knjigo

Ivan Simič je bil na vrhu FURS že v času prve vlade Janeza Janše. | Foto: Planet TV Ivan Simič je bil na vrhu FURS že v času prve vlade Janeza Janše. Foto: Planet TV Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja FURS je vlada imenovala Ivana Simiča, in sicer od 1. junija 2021 do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku.

Prav tako je za vršilca direktorja Javne agencije za knjigo Republike Slovenije imenovala Dimitrija Rupla. Prof. dr. Rupel bo na mestu vršilca dolžnosti direktorja javne agencije od 2. junija 2021 do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju oziroma najdlje do 1. decembra.

Kot piše v sporočilu za javnost, se Rupel, ki bo nasledil Sebastjana Eržena, ki se mu vedejevstvo izteče 1. junija, ponaša z vrhunskimi domačimi in mednarodnimi strokovnimi, znanstvenimi in političnimi referencami. Je avtor več kot 100 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov oz. samostojnih poglavij v monografskih publikacijah, skoraj 40 recenzij in kritik, več kot 20 strokovnih monografij in vrste leposlovnih umetniških del, je našteto.

Obenem je bil v svet JAK kot predstavnik ustanovitelja imenovan Damjan Damjanovič, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

NIJZ bo dobil še strokovnega direktorja

Vlada je sprejela predlog sklepa o spremembah in dopolnitvah Sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). S tem bo uveden položaj strokovnega direktorja, naziv direktor pa bo preimenovan v generalnega direktorja. Strokovnega direktorja NIJZ bo imenoval in razreševal generalni direktor.

Strokovni direktor bo predsedoval strokovnemu svetu NIJZ, načrtoval, organiziral in nadziral izvajanje strokovnega dela, predlagal prioritete razvoja strokovne, izobraževalne in raziskovalne dejavnosti v skladu z razvojem teh dejavnosti in nacionalnim programom na področju javnega zdravja ter skrbel za strokovno izobraževanje in usposabljanje javnih delavcev zavoda.

Brez sproščanj

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je pojasnila, da ta teden vladi niso predlagali dodatnega sproščanja. Glede na načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je Slovenija v rumeni fazi. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je bilo po podatkih za ponedeljek 444, za prehod v zeleno fazo pa bi moralo pasti pod 300.

 

Del zaposlenih v državni upravi bo plače poslej prejemal deseti delovni dan v mesecu

Vlada je danes določila izplačilne dni za plače v letošnjem letu zaposlenih pri proračunskih uporabnikih, ki za obračun in izplačilo plač uporabljajo sistem MFERAC, razen za lokalne skupnosti. Izplačilni dan bo odslej na deseti delovni dan v mesecu za pretekli mesec, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je na današnji seji sprejela tudi sklep o ustanovitvi in imenovanju Sveta vlade RS za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo. Svet bo pristojen za zbiranje, evidentiranje in preučevanje odprtih vprašanj s Cerkvijo na državni in mednarodni ravni. Za predsednika je bil imenovan državni sekretar Igor Senčar, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Beovićeva za vključitev strokovnih priporočil o cepljenju v vladne odloke

Po mnenju vodje strokovne skupine za cepljenje Bojane Beović bi bilo smiselno, da bi vlada strokovna priporočila o cepljenju vključila v odloke, ki jih bo sprejemala.

Beovićeva je dejala, da bi priporočila o cepljenju vključevali v odloke, kar velja za cepljenje prebolevnikov z enim odmerkom, kot tudi razmak med prvim in drugim odmerkom cepiva.

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA , Cepljenje z AstraZeneco bi bilo mogoče po 12 tednih po prvem odmerku, izjemoma že prej, če bi to posamezniki iz različnih razlogov potrebovali. Je pa Beovićeva poudarila, da so raziskave pokazale, da pri cepivu AstraZenece cepljenje z drugim odmerkom po 12. tednu zagotavlja večjo zaščito.

Prebolevnikom še vedno priporočajo cepljenje le z enim odmerkom, in sicer po pol leta. Ker pa imajo številni težave s potovanjem v različne države, bi bilo zanje možno cepljenje kadarkoli in tudi z dvema odmerkoma, je pojasnila.

O t. i. tretjem, poživitvenem odmerku AstraZenece po besedah Beovićeve še ni nič dokončnega. Celo mnenje Svetovne zdravstvene organizacije govori v korist temu, da bi se s tretjim odmerkom še počakalo, je povedala.

cepljenje
Novice Na cepljenje vabijo že 20-letnike, strategijo so posodobili že šestkrat #video
Testiranje na covid-19
Novice Toliko okužb smo potrdili v ponedeljek #video

samotestiranje
Novice Naslednji teden se začenja samotestiranje dijakov

Vlada je na nocojšnji seji podaljšala izvajanje preventivnih protikoronskih ukrepov v upravnih zadevah, izhaja iz sporočila po seji vlade. Še naprej bodo obvezne tudi maske v zaprtih prostorih in zunaj, kjer ni možno ohranjati ustrezne razdalje.

Ne spreglejte