Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Piranski zaliv ministrstvo za zunanje zadeve

Torek, 21. 10. 2014, 18.28

8 let

Slovenija s protestno noto Hrvaški zaradi incidentov v Piranskem zalivu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunanje ministrstvo je zaradi najnovejših incidentov v Piranskem zalivu na pogovor poklicalo hrvaško veleposlanico v Sloveniji.

Izročilo ji je protestno noto zaradi ravnanja hrvaške policije proti slovenskim ribičem "na območju, kjer se stališča Slovenije in Hrvaške glede meje na morju razlikujejo", so danes sporočili z MZZ.

Hrvaško pozvali, da se vzdrži vseh enostranskih dejanj Ministrstvo je Hrvaško v noti opozorilo na prvi odstavek 10. člena arbitražnega sporazuma, ki določa, da se morata obe strani izogibati vseh dejanj ali izjav, ki bi spor lahko še zaostrili ali otežili delo arbitražnega sodišča. "10. člen arbitražnega sporazuma namreč velja v vseh fazah arbitražnega postopka do končne razsodbe arbitražnega sodišča," so poudarili.

Ministrstvo je ob tem pozvalo Hrvaško in vse njene pristojne organe, da se do razsodbe arbitražnega sodišča, s katero bo določena meja na morju, vzdržijo vseh enostranskih dejanj, ki so v nasprotju z spoštovanjem statusa quo in načelom dobrososedskih odnosov.

"Ministrstvo ves čas spremlja dogajanje" "Ministrstvo ves čas spremlja dogajanje," so zapisali v sporočilu za javnost. Pojasnili so, da so hrvaško stran opozorili, "da ukrepanje hrvaške policije v zadnjih mesecih pomeni enostransko poseganje v dogovorjeni status quo glede izogibanja incidentom na morju, ki sta ga obe državi spoštovali v zadnjih letih".

"Ravnanje hrvaške policije je v nasprotju z načelom spoštovanja stanja na dan 25. junij 1991, k čemur sta se obe državi večkrat zavezali, med drugim tudi v Brionski izjavi o izogibanju incidentom, podpisani 10. junija 2005," so še opozorili na MZZ.

V zadnjih mesecih je hrvaška policija več slovenskih ribičev v Piranskem zalivu opozorila, da so v hrvaških teritorialnih vodah, pa čeprav meja na tem območju še ni določena.

Ne spreglejte