Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
4. 9. 2013,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija OZN

Sreda, 4. 9. 2013, 12.06

8 let

Slovenija OZN še vedno dolguje 12 milijonov evrov

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija bo letos predvidoma plačala 30 milijonov evrov članarin oziroma prispevkov mednarodnim organizacijam, v katere je včlanjena. Ob tem Slovenija še ni plačala vseh obveznosti za pretekla leta.

Med ministrstvi imata največ obveznosti glede članarin mednarodnim organizacijam ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za obrambo. Zunanje ministrstvo bi moralo letos plačati 12.155.201 evro, obrambno ministrstvo pa ima 10.910.000 evrov obveznosti.

Največ obveznosti zaradi članarin ima zunanje ministrstvo Zunanje ministrstvo, ki je zadolženo za 18 mednarodnih organizacij, največ odšteje za članstvo v Organizaciji združenih narodov (OZN) in za njene mirovne operacije. Za leto 2013 je prispevek Slovenije za OZN znašal 2.318.618 evrov.

Poleg tega ima naša država še obveznosti za mirovne operacije OZN, ki letno znašajo okoli šest milijonov evrov. Vendar je Slovenija pri mirovnih operacijah slab plačnik. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, iz preteklih let (2010, 2011 in 2012) in tekočega leta 2013 ostaja dolg za mirovne operacije v višini 11,8 milijona evra.

Prav tako še ni poravnana članarina za OECD, ki znaša 2.729.578 evra. Kot zanimivost: ministrstvo najmanj stane članstvo v Sodišču OVSE za poravnave in arbitražo – letno le skromnih 161 evrov.

Obrambno ministrstvo prispeva v Natove skupne proračune (civilni, vojaški in program Natovih varnih investicij) – trenutno so slovenske obveznosti 4,4 milijona evrov na leto. Slovenija ima na podlagi članstva v projektu skupnega vzdrževanja helikopterjev še letno obveznost v višini 3,4 milijona evrov.

Poleg teh obveznosti trenutno nastajata še obveznosti iz enkratnih projektov, in sicer za gradnjo sedeža Nata (letošnja obveznost je 1,1 milijona evrov) in zmogljivost AGS (letošnja obveznost je 1,8 milijona evrov). Slovenija pa tudi dobiva denar iz Natovega proračuna. Za rekonstrukcijo letališča v Cerkljah ob Krki smo do zdaj dobili 4,9 milijona evrov, do konca leta pa bomo dobili še dodatni milijon, torej skupaj 5,9 milijona evrov.

Bo obrambno ministrstvo letos lahko poravnalo vse obveznosti? Letni prispevek obrambnega ministrstva za obveznosti do EU je 210 tisoč evrov. Pa bo ministrstvo te obveznosti tudi poplačalo? Kot so pojasnili, glede na zaostrene finančne razmere na ministrstvu, še posebej po sprejetem rebalansu, predvidevajo tudi možnost, da nekatere letošnje obveznosti v dogovoru z zavezništvom prestavijo na prihodnje leto. Še zlasti, ker so po projekciji mednarodnih obveznosti za leto 2013 te za 1,2 milijona evrov večje kot leta 2012.

Ministrstvo za finance: v večini mednarodnih organizacij delničar Ministrstvo za finance sodeluje z vrsto finančnih institucij in drugimi mednarodnimi organizacijami, povezanimi s področjem financ: Mednarodni denarni sklad, Skupina Svetovne banke, Evropska investicijska banka …

V okviru vzpostavitve stalnega mehanizma za zaščito finančne stabilnosti območja evra se je RS odločila za članstvo v Evropskem mehanizmu za stabilnost (EMS). Samo v okviru EMS naša država prispeva 137 milijonov evrov. Vendar RS v vseh navedenih mednarodnih finančnih institucijah RS sodeluje kot delničarka, torej z vplačilom kapitala. Po razlagi finančnega ministrstva torej v teh primerih ne gre za članarine.

Ministrstvo za finance je letos že plačalo prispevek za OECD v višini 20.617 evrov. Če prištejemo še carinsko, davčno upravo ter urada za nadzor proračuna in preprečevanja pranja denarja, so letošnje obveznosti ministrstva, ki jih šteje kot članarino, skupaj 83.681 evrov. Kot zanimivost: carinska uprava plačuje tudi članarino za Evropsko carinsko športno združenje.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo več kot dva milijona evrov Druga ministrstva in vladni uradi imajo naslednje mednarodne obveznosti za letos: ministrstvo za notranje zadeve (skupaj s policijo) 111.248 evrov, ministrstvo za zdravje 685.767 evrov, ministrstvo za kmetijstvo in okolje 1,17 milijona evrov, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (skupaj z uradoma za intelektualno lastnino in meroslovje) 2.170.442 evrov.

Ministrstvo za pravosodje 207.624 evrov, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 337.618 evrov, ministrstvo za infrastrukturo in prostor 353.898 evrov, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 1.710.383 evrov, ministrstvo za kulturo (skupaj z Arhivom RS) 35.565 evrov (kot zanimivost: 2.800 evrov plačujemo za Mladinski orkester EU).

Letos ni bilo izstopov Generalni sekretariat vlade 2.500 evrov, urad vlade za komuniciranje 4.000 evrov, Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) 2.159,85 evrov, Statistični urad RS (Surs) 1.236 evrov. Skupaj imajo torej vsa ministrstva in uradi zaradi članarin mednarodnim organizacijam skoraj 30 milijonov evrov obveznosti.

Izstopov iz mednarodnih organizacij zaradi varčevanja v tem letu ni bilo, lani pa je Slovenija izstopila iz dveh mednarodnih organizacij, in sicer BRUEGEL – Evropski center za mednarodno ekonomijo ter SELEC – Center Jugovzhodne Evrope za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj. Letni prihranek je okoli sto tisoč evrov.

Ne spreglejte