SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija od prodaje veleposlaništva SFRJ v Bonnu prejela več kot pol milijona evrov

0,38

termometer

Bonn
Foto: Getty Images

Države naslednice nekdanje SFRJ so v Bonnu v Nemčiji skupaj prodale zgradbo, v kateri je bilo veleposlaništvo nekdanje SFRJ, in zanjo iztržile več kot 3,7 milijona evrov. V skladu s Prilogo B Sporazuma o nasledstvu Sloveniji pripada 14 odstotkov kupnine, kar je nekaj več kot pol milijona evrov, so navedli na ministrstvu za zunanje zadeve.

Mateja Vraničar Erman Novice Novo srečanje nekdanjih držav SFRJ

Objekt nekdanjega veleposlaništva SFRJ v Bonnu, ki stoji v bližini reke Ren, je bil zgrajen pred več kot 40 leti in skupaj z vrtom meri 5.400 kvadratnih metrov. Zgradba je zapuščena in v slabem stanju, saj se zadnjih 20 let ni uporabljala. Kot zadnji veleposlanik SFRJ v takratni Zvezni republiki Nemčiji je veleposlaništvo med letoma 1989 in 1991 vodil slovenski diplomat Boris Frlec, so zapisali na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve 

Države naslednice so poleg nepremičnine v Bonnu v zadnjem letu in pol skupaj prodale tudi rezidenco nekdanje skupne države v New Yorku in veleposlaništvo oziroma rezidenco v Tokiu. Slovenija je od prodaje vseh treh nepremičnin skupaj prejela približno 3,6 milijona evrov. Države skupaj prodajajo še zgradbo misije nekdanje SFRJ v New Yorku in veleposlaništvo oziroma rezidenco v Bernu.

V Zagrebu so se sicer pretekli teden prvič po štirih letih sešli visoki predstavniki za nasledstvo po nekdanji SFRJ, med njimi tudi nova slovenska visoka predstavnica Mateja Vraničar Erman. Slovenska stran je med drugim izpostavila pomen digitalizacije skupnih arhivov nekdanje države in tudi finančnega nasledstva.

Nekdanja rezidenca veleposlanika SFRJ pri ZN na aveniji Park Novice Nekdanjo veleposlaniško rezidenco SFRJ na Manhattnu prodali za 12 milijonov #video
Slovenija bo odkupila prostore veleposlaništva v Skopju

Zunanje ministrstvo bo sklenilo pogodbo za nakup poslovnih prostorov slovenskega veleposlaništva v Skopju. Za hišo z uporabno površino približno 480 kvadratnih metrov znaša kupnina 1,36 milijona evrov. Navedene prostore je veleposlaništvo po dolgotrajnem iskanju ustrezne lokacije najelo lani, so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada je na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve namreč projekt nakupa poslovnih prostorov veleposlaništva v Skopju uvrstila v veljavni vladni načrt razvojnih programov 2019-2022.

Najemna pogodba za prostore slovenskega veleposlaništva v Severni Makedoniji vsebuje možnost nakupa, prostori pa so v praksi preverjeni, saj se je selitev vanje zgodila lani jeseni. Zato bo Slovenija izkoristila možnost nakupa.

Zunanje ministrstvo bo na leto privarčevalo približno 65 tisoč evrov, kolikor trenutno plačuje za najem, so še dodali.
Nekdanja rezidenca veleposlanika SFRJ pri ZN na aveniji Park Posel danes Za veleposlaništvo SFRJ v New Yorku precejšnje zanimanje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin