Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
13.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška OECD

Sreda, 6. 9. 2017, 13.38

6 let, 6 mesecev

Erjavec v bran blokadi Hrvaške, v Zagrebu presenečeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Arbitraža. Piranski zaliv. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je potrdil, da je Slovenija na sestanku držav članic EU opozorila, da zaradi nespoštovanja vladavine prava ne more podpreti članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Gre za prvo uradno opozorilo Slovenije v povezavi s širitvijo, o kateri naj bi v OECD odločali konec meseca na zasedanju v Parizu.

"Zastopamo stališče, da Hrvaška ne izpolnjuje pogojev za polnopravno članstvo v OECD zaradi nespoštovanja mednarodnega prava, arbitražnega sporazuma in odločb arbitražnih sodišč," je odločitev Slovenije glede hrvaškega vstopa v OECD pojasnil zunanji minister Karl Erjavec.

Erjavec: Nobena članica EU doslej ni oporekala mednarodnemu pravu

Po njegovih besedah na evropski ravni sicer velja pravilo, da vse članice EU avtomatično izpolnjujejo pogoje za članstvo v OECD. To pomeni, da na zasedanjih OECD članice EU običajno podprejo državo članico, ki si prizadeva za članstvo v omenjeni organizaciji.

Temu pravilu pa Slovenija tokrat ne bo sledila. "Temu stališču zdaj oporekamo. Je pa res, da pred leti nobena članica EU ni šla tako daleč, da bi oporekala spoštovanju mednarodnega prava," je dejal Erjavec in dodal, da je odločitev Slovenije jasno pojasnil tudi generalnemu sekretarju OECD Angelu Gurrii.

Še nobena država članica EU doslej ni oporekala spoštovanju mednarodnega prava, je povedal Erjavec. | Foto: Ana Kovač Še nobena država članica EU doslej ni oporekala spoštovanju mednarodnega prava, je povedal Erjavec. Foto: Ana Kovač

Ob robu foruma na Bledu je Erjavec o tem govoril tudi z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom.

Tudi oni gledajo na to članstvo podobno, saj ima Madžarska težave glede arbitražne odločbe v povezavi z madžarskim naftnim podjetjem Mol, ki je Hrvaška ne spoštuje, je pojasnil Erjavec.

Na novinarsko vprašanje, ali je to dokončna odločitev ali pa se lahko do konca meseca, ko bodo članice OECD v Parizu odločale o širitvi,  glede slovenskega stališča še kaj spremeni, je Erjavec odgovoril, da mora najprej hrvaška stran spremeniti svoj odnos do spoštovanja mednarodnega prava.

"Če se bo to zgodilo, lahko zadevo ponovno preučimo, če se ne bo nič spremenilo, tudi v Parizu ne bo drugače. Ne bomo podprli članstva Hrvaške v OECD, ker smo mnenja, da ne izpolnjuje vseh pogojev," je pojasnil Erjavec.

V Zagrebu zaradi napovedi blokade presenečeni

Na potezo Slovenije so se že odzvali na hrvaškem zunanjem ministrstvu v Zagrebu.

Kot so pojasnili, jih je današnja odločitev Slovenije presenetila: "Novica, ki smo jo danes prejeli iz Bruslja, je za nas presenetljiva. Slovenija nas je pri vstopu v OECD doslej podpirala, zdaj pa zaradi dvostranskega vprašanja napoveduje blokado procesa, ki ga aktivno podpirajo tako Evropska komisija kot tudi druge države članice EU."

Hkrati so sporočili, da Evropska komisija zagovarja vstop vseh držav članic EU v OECD, zato bo hrvaška diplomacija zaradi napovedane blokade Slovenije vzpostavila kontakte tako z Brusljem kot tudi z drugimi državami članicami OECD.

Medtem pa Erjavec ne dvomi o pravilnosti slovenske odločitve: "Če neka država oporeka mednarodnemu pravu, odločitvi arbitražnega sodišča, potem je to taka okoliščina, da je normalno, da je potrebno spremeniti stališče."

Minister je še izrazil upanje, da bo slovenski politični vrh na četrtkovem sestanku podprl današnjo rešitev, da se Hrvaško drži zunaj OECD, dokler ne bo spoštovala mednarodnega prava.

Pričakuje pa tudi razpravo o tem, kako slovenska politika vidi trenutne razmere, saj je po njegovem pomembno, da je slovenska politika enotna v spoštovanju arbitražne odločbe.

Premier Miro Cerar je za jutri popoldan sklical sestanek na temo implementacije razsodbe arbitražnega sodišča, na katerega je med drugim povabil predsednike republike, državnega zbora in državnega sveta ter predsednike parlamentarnih političnih strank.

Od treh članic EU v OECD samo Romunija?

Generalni sekretar OECD Gurria bo svoj predlog glede nadaljnje širitve OECD predvidoma predstavil v petek, njegov načrt pa že zdaj odpira veliko vprašanj.

Gurria naj bi za članstvo v organizaciji od treh članic EU tako predlagal samo Romunijo ter še tri latinskoameriške države, in sicer Argentino, Brazilijo in Peru. Tako velika širitev naj bi bila po nekaterih ocenah velik tehnični zalogaj za organizacijo.

EU naj bi po navedbah virov poskušala pri OECD vplivati na spremembo osnutka resolucije, ki vključuje predlog širitve, saj naj bi med članicami vladalo nezadovoljstvo zaradi vključitve le ene od treh evropskih držav. Pred vrati organizacije bi poleg Hrvaške tako ostala tudi Bolgarija.

Članstvo v OECD za Hrvaško prioriteten politični projekt

Za hrvaško zunanjo ministrico Pejčinović Burićevo je vstop v OECD ena od prioritetnih nalog | Foto: STA , Za hrvaško zunanjo ministrico Pejčinović Burićevo je vstop v OECD ena od prioritetnih nalog Foto: STA , Za hrvaško politiko vstop v OECD trenutno predstavlja enega od najpomembnejših projektov. Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je vstop v OECD prejšnji mesec označila za "izjemno priložnost, da hrvaška politika znova združi moči okoli skupnega projekta".

Po njenih besedah bi država z vstopom v gospodarski klub 35 najrazvitejših držav sveta zaokrožila proces pristopanja v najpomembnejše mednarodne institucije na svetu.


Hrvaška zunanja ministrica: Erjavec je agresiven in brezobziren

Erjavec izgublja potrpljenje s Hrvaško: Z gluhimi je težko voditi dialog #video

Cerar in Erjavec na Bledu iskala rešitve za Hrvaško nespoštovanje arbitražne razsodbe #video


Zunanja ministra na Bledu brez rešitve glede arbitraže

Da so odnosi med Ljubljano in Zagrebom zaradi spora glede uresničevanja arbitražne razsodbe slabi, sta zunanja ministra obeh držav dokazala tudi s svojimi izjavami na nedavnem blejskem strateškem forumu.

"Po eni strani lahko poslušamo, kako je Slovenija prijateljska država in kako imamo krasne odnose, po drugi strani pa vidimo, da ni nobene volje in želje po pravem dialogu," je bil oster Erjavec. Hkrati je dodal, da z gluhimi sogovorniki v Zagrebu ne more voditi dialoga.

Njegova hrvaška kolegica mu je nato vrnila z besedami, da se obnaša agresivno in brezobzirno, obenem pa dodala, da so bili udeleženci foruma začudeni, ker je slovenska vlada dogodek izkoristila za to, da Hrvaško obtoži neupoštevanja vladavine prava.

Erjavec hrvaški ministrici zaradi njenih izjav ne zameri. Te so bile po njegovem posledica tega, ker ji je bilo težko poslušati praktično s strani vseh sogovornikov, da pričakujejo od Hrvaške, da mora spoštovati mednarodno pravo.

Kot je dodal, Hrvaška nima namena spoštovati arbitražne odločbe o meji med državama.

Kot primer je navedel, da hrvaški premier Andrej Plenković poziva hrvaške ribiče, naj kršijo odločbo in "gredo v teritorialno morje Slovenije". To po ministrovem mnenju gotovo ni popotnica za dialog in dogovor.

Ne spreglejte