Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
7.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

korupcija

Torek, 3. 12. 2013, 7.02

8 let

Slovenija na lestvici zaznave korupcije vse slabša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je na lestvici indeksa zaznave korupcije v javnem sektorju v primerjavi z lanskim letom zdrsnila za šest mest, s 37. na 43. med 177 državami, kažejo podatki Transparency Interntional (TI).

Lani je dobila oceno 61, pri čemer 100 pomeni, da v državi ni korupcije, letos pa je ocena naše države 57, so sporočili iz Društva Integriteta.

Zaznavanje korupcije v javnem sektorju kaže na to, kako deluje sistem in kako se vlada odziva na pojave korupcije, so zapisali v omenjenem društvu, ki deluje pod okriljem TI. In Slovenija je med tistimi državami, ki so doživele največji padec na lestvici.

To je jasen znak vladi in politiki, da se s sprenevedanjem in prelaganjem odgovornosti težave ne bodo rešile, so bili ostri v društvu. Tako kot senat protikorupcijske komisije, ki je pred dnevi odstopil, tudi v TI opozarjajo, da so spremembe nujne, a politične volje za sistemske spremembe še vedno ni.

Poslanci sprejemajo zakone mimo ustave Indeks meri zaznavo stopnje korupcije v javnem sektorju v posamezni državi in temelji na percepciji poslovnežev in analitikov. Rezultati dokazujejo, da so države, ki spodbujajo transparentnost in odgovornost, uspešnejše pri preprečevanju korupcije, "medtem ko se očitno v Sloveniji javnosti delovanja nekateri še vedno bojijo", navajajo v društvu.

Zapisano se kaže s tem, da poslanci sprejemajo zakone mimo ustave in v neskladju z drugimi zakoni, pod vplivom skritih lobističnih interesov, je bila kritična predsednica TI Slovenia Simona Habič. Z interesnim skupinam prilagojeno zakonodajo se na naš vsakdan vpliva tako, da se krči naše pravice, socialne, upokojenske, delavske, zdravstvene, pravice do dostojnega življenja in pravice do čiste vladavine prava. "A državljani te ljudi spet volijo, čeprav z njimi niso zadovoljni, jim pogledajo skozi prste in pozabijo na pretekla dejanja. Takemu ravnanju je treba reči ne," je prepričana Habičeva.

Poraba javnega denarja mora biti po njenem mnenju transparentna, vsi posli javno dostopni, saj ugotovitve neodvisnih institucij kažejo na številne nepravilnosti pri upravljanju.

Že leta opozarjajo na neprimerno ureditev področja javnega naročanja Ogrožanje delovanja nadzornih institucij in grožnje ter pozivi k njihovi ukinitvi pa so v nasprotju z vsemi mednarodnimi zavezami Slovenije in vodijo v politizacijo neodvisnih institucij, je še opozorila. "Zdaj je zadnji čas, da vsi rečemo ne in ustavimo norijo, ki onemogoča napredek, razvoj in konkurenčnost naše države," je še menila Habičeva.

V društvu so spomnili, da že leta opozarjajo na neprimerno ureditev področja javnega naročanja ter javno-zasebnih partnerstev, na netransparentno poslovanje podjetij v državni in lokalni lasti, neprimerno razpolaganje z javnim premoženjem in na zlorabo moči v lokalni samoupravi ter neprimerno ureditev lokalne samouprave, zdravstvenega in bančnega sistema.

Ne spreglejte