Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

arbitraža

Petek, 18. 12. 2015, 12.10

8 let

Slovenija izgubila arbitražo o NEK: Hrvaški mora plačati 40 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija je izgubila arbitražni postopek zaradi nedobavljene električne energije Hrvaški iz Neka v obdobju od 1. julija 2002 do 19. aprila 2003.

Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov (ICSID) s sedežem v Washingtonu je odločil, da mora Slovenija hrvaškemu partnerju po pisanju hrvaške HRT povrniti več kot 40 milijonov evrov.

ICSID je odločil, da mora Slovenija hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) zaradi kršitve dogovora o dobavi elektrike iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) plačati 19,987 milijona evrov. Poleg tega mora povrniti tudi obresti od 1. julija 2002 do dneva poplačila. Hkrati mora Slovenija plačati stroške postopka v višini 10 milijonov dolarjev s pripadajočimi obresti od dneva sodbe, torej 17. decembra, do dneva plačila.

HEP je pri ICSID arbitražni postopek sprožil novembra 2005, ker Slovenija Hrvaški v obdobju od 1. julija 2002 do 19. aprila 2003 zaradi ustavne presoje, ki jo je sprožila občina Krško in tedanja opozicija, ni dobavljala elektrike iz Neka in je zato zahtevala odškodnino. Slovenija je v postopku poudarjala, da je HEP v letu 2002 dvakrat ponudila električno energijo iz Neka, kar pa je HEP obakrat zavrnil.

Cerar: Huda obremenitev za proračun "Gre za precej visoka finančna sredstva. Čeprav je bilo zahtevku ugodeno samo delno, bo Slovenija očitno morala plačati visok znesek. To je huda obremenitev za proračun v situaciji, za katero vemo, da je še vedno zahtevna," je v prvem odzivu na odločitev arbitražnega sodišča dejal premier.

Minister za finance Dušan Mramor se v sodelovanju z drugimi ministrstvi po Cerarjevih besedah že sooča s položajem in išče rešitve. "To je še ena stvar, ki dokazuje, kako smo v preteklosti marsikdaj ravnali nepremišljeno in kako se je nakopičilo polno stvari, s katerimi se zdaj moramo soočiti, jih prebroditi, da bomo lahko Slovenijo popeljali na pot trajnostnega razvoja," je še izpostavil.

Milanović: Slovenija na koncu izgubi vsak spor z nami "O čemerkoli se sprejo z nami, na koncu izgubijo," je odločitev arbitražnega sodišča komentiral hrvaški premier Zoran Milanović. Hrvaški je bil po besedah premierja najljubši spor glede Ljubljanske banke, saj je šlo resnično za rop zasebnega premoženja na tisoče Hrvatov. "Na koncu je presodilo sodišče za človekove pravice. To je pravica. Počasna, a dosegljiva."

Ne spreglejte