Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
6.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci migranti noad

Četrtek, 19. 11. 2015, 6.45

6 let, 7 mesecev

Slovenija hotela vrniti 162 migrantov, a jih je Hrvaška zavrnila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zadnjih dneh je v Slovenijo prišlo vse več oseb, za katere domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante. Slovenska policija je napovedala njihovo vračanje Hrvaški, ki se še ni odzvala.

20.00 DOBOVA Po 20. uri v Dobovi pričakujejo naslednji vlak, na katerem naj bi bilo po napovedih hrvaških varnostnih organov 896 oseb.

19. 30 LJUBLJANAV Slovenijo je do danes vstopilo skoraj 240 tisoč beguncev in migrantov, od tega danes okoli štiri tisoč.

15.00 LJUBLJANA Šefic je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi varnostno situacijo po petkovih terorističnih napadih v Parizu. Pojasnil je, da intenzivno sodelujejo s tujimi varnostnimi organi in si izmenjujejo informacije, da bi lahko opravili ustrezne ocene in načrtovali ukrepe. Vendar pa kakšnih pojavov, ki bi morali vzbujati posebno skrb, pri nas niso zabeležili. Šefic je tudi potrdil, da "gre za kompleksne varnostne izzive glede terorizma in mednarodnega organiziranega kriminala". Migracije namreč lahko zlorabijo posamezne skupine tudi za aktivnosti, ki s prehodi meja nimajo nobene zveze.

14.42 LJUBLJANA Slovenija ni dolžna migrantom jemati prstnih odtisov, ker nismo na zunanji meji EU, razen če policija oceni drugače, pravi Šefic.

14.28 LJUBLJANA V zadnjem obdobju se bistveno povečuje število ekonomskih migrantov, ki ne prihajajo iz kriznih držav, iz katerih so prihajali do zdaj. V prvi vrsti bomo vračali tiste, ki jih lažje vračamo na podlagi bilateralnih dogovorov, je napovedal Šefic in dodal, da je od vsega začetka mešan migracijski tok, torej z tudi ljudmi iz vojnih območij, se pa to razmerje spreminja, tudi glede držav iz katerih prihajajo. "Gre za varne države in ni razloga, da jih ne vračamo. Ti ljudje nočejo prositi za mednarodno zaščito ali si drugače urediti statusa."

14.18 LJUBLJANA V naših varnostnih službah ni nobene naivnosti, pač pa sistematično in načrtno delo, je zatrdil Šefic. Narejenih je dobrih 40 kilometrov tehničnih preprek, danes jih postavljajo predvsem v okolici Rigonc, Metlike, Središča ob Dravi in Vinice, je povedal o ograji.

14.08 LJUBLJANA Odločili smo se za vrnitev 160 migrantov iz Maroka, ki so se v neki točki pridružili migracijskemu toku, a je Hrvaška to zavrnila, zato bodo ostali del tega migracijskega toka, je povedal Šefic. Glede migrantov v Sloveniji ni pojavov, ki bi morali vzbujati skrb. Nobenega vzroka ni za vznemirjenost, je dodal.

14.05 LJUBLJANA Včeraj in danes je migracijski tok v mejah normale. Včeraj je prišlo 6.000 migrantov, danes do 12. ure dva tisoč. Imamo najavo vlaka z okoli tisoč osebami in 20 avtobusov. V Avstrijo je včeraj vstopilo nekaj več kot sedem tisoč migrantov, danes do 12.ure 3.100, je povedal državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic.

12.38 ZAGREB Slovenija je skušala vrniti 162 migrantov, ki prihajajo iz držav kot so Maroko, Bangladeš, Šri Lanka in Liberija. Hrvaška je to zahtevo zavrnila, zato so ti migranti še vedno v Sloveniji, poroča hrvaški Večernji list.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je dejal, da tudi Hrvaška ne bo več sprejemala ekonomskih migrantov. "Kolege v Makedoniji in Srbiji smo obvestili, da begunci iz teh državočitno ne bodo več mogli iti po tej poti. Težava ni velika, gre za 162 ljudi," je dejal in dodal, da bi se morala ta težava reševati na izvoru, v Turčiji in Grčiji.

12.26 ATENE/SKOPJE Makedonija je na meji z Grčijo že začela prva dela za postavitev žične ograje, poročajo grški mediji. Časnik Kathimerini je objavil fotografije postavljanja ograje.

11.53 BEOGRAD Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je potrdil, da v Srbijo ne morejo več vstopiti ekonomski migranti oziroma migranti iz držav, "za katere sta Hrvaška in Sloveniji odločili, da ne uživajo njihovega gostoljubja", ker niso ogroženi zaradi vojn.

"Moramo zaščititi svojo državo in zato smo uvedli recipročne ukrepe za tiste, za katere Hrvaška in Slovenija menita, da zanje ni prostora," je dejal Vulin.

11.20 LJUBLJANA Slovenija je Hrvaški najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov, pravijo na policiji. Policisti v postopkih registracije migrantov le-te preverjajo tudi po nacionalnih in mednarodnih bazah podatkov ter ugotavljajo njihovo državljanstvo.

Na podlagi ugotovljene identitete migranta, njegovega državljanstva in namena vstopa, se v nadaljevanju izvede ustrezen ukrep policije. Migrante, ki prihajajo iz držav, kjer potekajo oboroženi spopadi in za katere velja načelo nevračanja ter za katere upravičeno domnevamo, da bodo v EU zaprosili za mednarodno zaščito, se namesti v namestitvene centre po Sloveniji, so nam pojasnili na policiji.

V zadnjih dneh v Slovenijo prihaja vse več oseb, za katere na osnovi ugotovljenega državljanstva upravičeno domnevamo, da gre za čiste ekonomske migrante, dodajajo na policiji. Ti tujci v Sloveniji niti ne zaprosijo za mednarodno zaščito, zato so v skladu z veljavnim pravnim redom EU, ki zavezuje obe državi, in na osnovi veljavnega bilateralnega Sporazuma ‎o izročitvi in sprejemu oseb, katerih vstop ali prebivanje je nezakonito, po neuspelem neformalnem vračanju Hrvaški včeraj formalno najavili vračanja skupine ekonomskih migrantov.

Odgovora Hrvaške še niso dobili.

Na policijo smo naslovili vprašanja glede tega, kolikšen je delež ekonomskih migrantov med vsemi, ki prihajajo v Slovenijo? in kako se je ta delež ekonomskih migrantov v zadnjem mesecu (med t. i. drugim begunskim/migrantskim valom) spreminjal?

10.57 HAAG Nizozemska vlada premierja Marka Rutteja preučuje možnost vzpostavitve manjšega območja brez notranjih meja, v katerem bi bili poleg Nizozemske le še Belgija, Luksemburg, Nemčija in Avstrija, je v sredo poročal nizozemski časnik Telegraaf.

Nekakšno "mini schengen" območje bi delovalo skupaj in bolj natančno nadziralo svoje zunanje meje, namen pa je uvesti boljši nadzor nad prihajanjem številnih prosilcev za azil. Šlo naj bi za ukrep v skrajni sili, če res nič drugega ne bo delovalo.

9.59 ŽENEVA Oblasti v Srbiji in Makedoniji skozi svoje ozemlje dovolijo potovati le posameznikom iz Sirije, Iraka in Afganistana, posameznike iz drugih držav pa zavračajo, je sporočil Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Srbija je z zavračanjem začela včeraj ob 18. uri, Makedonija pa okoli 3. ure in s tem na nikogaršnjo zemljo poslala okoli sto oseb, je dodala predstavnica UNHCR.

8.59 LJUBLJANA Načelnik generalštaba bo danes izdal ukaz za vpoklic pogodbene rezerve, je povedala ministrica za obrambo Andreja Katič.

8.51 DOBOVA Izredni vlak je v Avstrijo prepeljal 520 evidentiranih migrantov.

6.46 DOBOVA Včeraj je v Dobovo s štirimi vlaki prispelo 4.062 tujcev.

Prvi vlak danes je pripeljal nekaj po 5. uri, po podatkih hrvaških varnostnih organov je bilo na njem 1.011 migrantov.

Trenutno so na železniški postaji tujci, ki so prispeli z vlakom po 5. uri. V sprejemnih centrih v Dobovi in v Brežicah trenutno ni migrantov, saj so po oskrbi in evidentiranju policisti ponoči vse tujce z vlaki in avtobusi pospremili proti nastanitvenim centrom v notranjosti države.

6.45 GORNJA RADGONA V nastanitvenem centru je nastanjenih 1.069 migrantov.

Včeraj ob 22.30 je iz Hrvaške na mejni prehod v Petišovce z 12 avtobusi prispelo 691 migrantov. Po končanih postopkih evidentiranja v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi so tujce nastanili v nastanitveni center v Gornji Radgoni.

Ne spreglejte