SiolNET. Novice Slovenija
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nussdorferjevo nasledil Svetina, česa se bo najprej lotil novi varuh?

0,52

termometer

Peter Svetina
Foto: STA

Specialni pedagog Peter Svetina, ki ga je DZ za varuha človekovih pravic imenoval konec januarja, danes kot peti varuh v Sloveniji začenja svoj šestletni mandat. Svetina zagotavlja, da bo njegovo temeljno vodilo pravičnost za vse prebivalke in prebivalce.

Spoštovanje človekovih pravic je ogledalo družbe, je novoimenovani varuh Peter Svetina opozoril v petek, ko je prevzel posle od dozdajšnje varuhinje Vlaste Nussdorfer.

Med svojimi prednostnimi nalogami je napovedal, da morajo biti najprej upoštevane vse pobude, ki so jih pri varuhu podali do zdaj. Zagotovil pa je tudi, da bo vsakodnevno opozarjal na kršitve človekovih pravic vseh prebivalk in prebivalcev v državi.

Kdo je Peter Svetina?

Svetina, ki bo aprila star 54 let, je leta 1989 diplomiral iz specialne pedagogike na Pedagoški akademiji. Med drugim je bil direktor varstveno delovnega centra INCE v Mengšu in zaposlitvenega centra Karso v Pivki ter predsednik Skupnosti VDC Slovenije.

V Komendi je leta 2014 s prijateljem in kmetovalcem Matijo Zadrgalom ustanovil zavod za socialno podjetništvo na podeželju Grunt. Z delom v podjetju je končal pretekli teden, ob tem pa na družbenem omrežju zapisal, da sta pred petimi leti z Matijo začela nekaj, "kar se je večini zdelo nemogoče". Zavod opravlja različna kmetijska dela, kot so delo v hlevu in na terenu ter predelava kmetijskih pridelkov.

"Verjela sva, da lahko na Kmetiji Zadrgal ustvariva pogoje za zaposlitev invalidom na zaščitenih delovnih mestih in jim zagotoviva trajna in kakovostna delovna mesta," je dejal in pred vrsto zahval omenil, da je Grunt danes stabilno podjetje s sedmimi sodelavci.

Peter Svetina Novice Kandidat za varuha človekovih pravic Svetina napoveduje proaktiven pristop

Podpora vseh poslancev

Visoka podpora v Državnem zboru (DZ) pri izvolitvi na mesto varuha, ko ga je podprlo vseh 89 navzočih poslank in poslancev, je po njegovi oceni dobra popotnica za uveljavljanje pobud, ki jih varuh posreduje nosilcem izvršne in zakonodajne oblasti. Ocenjuje jo kot strinjanje vseh političnih strank z njegovimi stališči in vrednotami, kar je dober temelj za nadaljnje delo.

Vesna Pavlič Pivk Novice Nekdanji predsednici ljubljanskega sodišča ne bo treba pred sodnika

Ena največjih težav: neupoštevanje ustavnih odločb

Pri razmisleku o prednostnih nalogah svojega delovanja na mestu varuha pa ugotavlja, da so vsa področja delovanja varuha tako pomembna, da bi bilo njihovo razvrščanje po teži neodgovorno. 

Gre za teme, na katere je treba nenehno opozarjati, je prepričan. Med njimi so tudi razmere v pravosodju, zato bo že prihodnji teden obiskal ustavno sodišče, s katerim želi konstruktivno sodelovati.

Pri varuhu so s svojimi priporočili do zdaj med drugim opozarjali na nujnost uresničitve ustavnih odločb. Organe so pozivali k dobremu upravljanju, prav tako pa tudi k spoštovanju ustavne določbe o Sloveniji kot pravni in socialni državi in zakona o varuhu denimo v delu, ki se nanaša na neupravičeno zavlačevanje postopkov.

duhovnik cerkev obred Novice Vrhovno sodišče razveljavilo obsodilno sodbo za nekdanjega duhovnika iz Preske

Varuh opozarjal na potrebo po zdravstveni reformi

Varuh je v zadnjem mandatu pogrešal številne zakone z različnih področij, denimo s področja zdravstva. Nujno je sprejeti zdravstveno reformo, zakon o dolgotrajni oskrbi in o psihoterapevtski dejavnosti, je menil.

Prav tako je treba po njegovi oceni pripraviti strokovne podlage za spremembe zakona o duševnem zdravju in izvesti celovito analizo vzrokov za predolge čakalne dobe. Poleg tega so nujne dopolnitve zakona o nalezljivih boleznih, ki bodo upoštevale spoznanja o tveganjih in stranskih učinkih cepljenja, je varuh navedel v svojem poročilu za lani.

Huawei Mate 20 Pro, posneto z, nočni način, Rijeka Novice Na Reki je zasvetil prvi semafor, na katerem pešce spremlja ženska

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin