SiolNET. Novice Svet
1,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Reki je zasvetil prvi semafor, na katerem pešce spremlja ženska

1,54

termometer

Huawei Mate 20 Pro, posneto z, nočni način, Rijeka
Foto: Srdjan Cvjetović

Pri palači Modello na Reki je zasvetil prvi semafor z žensko silhueto, ki pešce usmerja pri prečkanju ceste. V hrvaškem obmorskem mestu bo takšnih do mednarodnega dneva žena še več.

Splošni lik pešca na semaforjih je na Reki zamenjala ženska, do mednarodnega dneva žena pa bo poročanju hrvaškega portala Moja Rijeka v mestu na prehodih za pešce zasvetilo pet takšnih. To je tudi prvo mesto na Hrvaškem, ki v duhu boja za enakopravnost med spoloma v prometni jezik vključuje tudi ženski spol, s tem pa spodkopava samoumevnost moškega kot generičnega spola, kar je vpisano tudi v verbalni jezik.

Semaforje z novimi elementi v središču mesta opremlja podjetje Rijeka promet, projekt pa so zagnali po tem, ko je župan Vojko Obersnel podprl iniciativo organizacije SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava. S to potezo je, kot poudarjajo na portalu Moja Rijeka, to mesto ponovno potrdilo svoj sloves mesta, odprtega za različnost in inovacije.

Za zmanjševanje predsodkov

"Postavljanje 'ženskih' semaforjev si prizadeva zmanjšati nezavedne predsodke, ki spremljajo spolne stereotipe, in promovirati enakost, za katero je Reka kot mesto vedno odprta," na portalu Moja Rijeka navajajo besede Dunje Roić, koordinatorice in svetovalke za pravna vprašanja združenja SOS Rijeka. Dodala je tudi, da je zamisel nastala po vzoru pozitivnih praks v drugih evropskih mestih.

Ta sprememba v javnem, ne samo fizičnem, temveč tudi družbenem, pa je le ena od pobud v programu, ki ga SOS Rijeka pripravlja za letošnji 8. marec, ko zaznamujemo mednarodni dan boja za enakopravnost in enakost žensk.

"To leto bomo z združenjem PaRiter organizirali že tradicionalni Nočni marš za ženske in človekove pravice, ki bo pospremljen z izobraževalno-informativnimi vsebinami z interaktivnim zemljevidom Reke, na katerem so označene ulice, ki nosijo ime po ženskah," še na hrvaškem portalu navajajo njene besede.

Preberite še:

Trendi Koliko spomenikov ženskam imamo v Ljubljani? Bore malo! Trendi Boj za enakopravnost in enakost žensk še zdaleč ni končan Trendi "Največja ženska ovira v poslovnem svetu je samokritičnost"

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin