Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
21. 2. 2019,
13.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

Natisni članek

enakopravnost spolov Rijeka

Četrtek, 21. 2. 2019, 13.38

5 let, 2 meseca

Na Reki je zasvetil prvi semafor, na katerem pešce spremlja ženska

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54
Huawei Mate 20 Pro, posneto z, nočni način, Rijeka | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Pri palači Modello na Reki je zasvetil prvi semafor z žensko silhueto, ki pešce usmerja pri prečkanju ceste. V hrvaškem obmorskem mestu bo takšnih do mednarodnega dneva žena še več.

Splošni lik pešca na semaforjih je na Reki zamenjala ženska, do mednarodnega dneva žena pa bo poročanju hrvaškega portala Moja Rijeka v mestu na prehodih za pešce zasvetilo pet takšnih. To je tudi prvo mesto na Hrvaškem, ki v duhu boja za enakopravnost med spoloma v prometni jezik vključuje tudi ženski spol, s tem pa spodkopava samoumevnost moškega kot generičnega spola, kar je vpisano tudi v verbalni jezik.

Semaforje z novimi elementi v središču mesta opremlja podjetje Rijeka promet, projekt pa so zagnali po tem, ko je župan Vojko Obersnel podprl iniciativo organizacije SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava. S to potezo je, kot poudarjajo na portalu Moja Rijeka, to mesto ponovno potrdilo svoj sloves mesta, odprtega za različnost in inovacije.

Za zmanjševanje predsodkov

"Postavljanje 'ženskih' semaforjev si prizadeva zmanjšati nezavedne predsodke, ki spremljajo spolne stereotipe, in promovirati enakost, za katero je Reka kot mesto vedno odprta," na portalu Moja Rijeka navajajo besede Dunje Roić, koordinatorice in svetovalke za pravna vprašanja združenja SOS Rijeka. Dodala je tudi, da je zamisel nastala po vzoru pozitivnih praks v drugih evropskih mestih.

Ta sprememba v javnem, ne samo fizičnem, temveč tudi družbenem, pa je le ena od pobud v programu, ki ga SOS Rijeka pripravlja za letošnji 8. marec, ko zaznamujemo mednarodni dan boja za enakopravnost in enakost žensk.

"To leto bomo z združenjem PaRiter organizirali že tradicionalni Nočni marš za ženske in človekove pravice, ki bo pospremljen z izobraževalno-informativnimi vsebinami z interaktivnim zemljevidom Reke, na katerem so označene ulice, ki nosijo ime po ženskah," še na hrvaškem portalu navajajo njene besede.

Preberite še:

Trendi Koliko spomenikov ženskam imamo v Ljubljani? Bore malo!
Trendi Boj za enakopravnost in enakost žensk še zdaleč ni končan
Trendi "Največja ženska ovira v poslovnem svetu je samokritičnost"

 

Ne spreglejte