Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
21.09

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

turizem Bled gore turisti

Sreda, 18. 7. 2018, 21.09

5 let, 9 mesecev

Slabo vreme vpliva tudi na turistični obisk v gorah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Čeprav smo že na polovici meteorološkega poletja, zadnji tedni niso bili nič kaj poletni. Nizke temperature in dež negativno vplivajo predvsem na turizem v gorah. Turistični delavci zatrjujejo, da je upad velik. K precej manjšemu navalu turistov v primerjavi z lansko rekordno sezono pa naj bi pripomoglo tudi svetovno prvenstvo v nogometu.

Polnih plaž ob jezerih v preteklih dneh niste mogli videti. Za to je bilo krivo zlasti muhasto in nič kaj poletno vreme, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

"Še pred kakšnim tednom je bilo tukaj od 17 do 18 stopinj. To pomeni, da so se gosti, ki bivajo v prikolicah in šotorih, težje odločili, da ostanejo tukaj, oziroma so šli naprej proti Obali," pojasnjuje direktor Kampa Šobec Uroš Ambrožič.

Bohinjsko jezero
Trendi Slovenska jezera, ki jih je vredno obiskati #foto

Bledu se turisti tudi v slabem vremenu preprosto ne morejo odreči

Vreme pri obisku alpskega bisera Bleda sicer ne igra velike vloge. "Večina gostov, ki pride v Slovenijo, ima Bled na seznamu za obisk in temu pripisujemo dejstvo, da je ne glede na vreme obisk tako dober," razlaga direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

V blejskem turističnem centru pojasnjujejo, da so v prvih petih mesecih letošnjega leta našteli celo nekaj tisoč turistov več kot v enakem obdobju lani. "Nekateri gostje so naravnost veseli, če na Bledu dežuje. K nam pridejo tudi gostje iz krajev, kjer redko dežuje, zato se takrat, ko začne deževati, odpravijo ven in uživajo kljub dežju," poudarja Rogelj.

Na Bledu poudarjajo, da slabo vreme ne igra velike vloge pri turističnem obisku. | Foto: Matevž Lenarčič Na Bledu poudarjajo, da slabo vreme ne igra velike vloge pri turističnem obisku. Foto: Matevž Lenarčič

Na manjši obisk standardnih gostov vplivalo tudi svetovno prvenstvo v nogometu

Čeprav gostje na Gorenjskem v povprečju ostanejo slabe tri dni, turistični delavci v prvih tednih tega poletja opažajo upad. Kot pravijo, upajo, da bo letošnji avgust boljši od julija. "Gostje množično odhajajo z Bleda. Vendar pa se bliža vrhunec sezone, tako da se bodo gostje verjetno vrnili nazaj takoj, ko se vreme izboljša," je razlagal pletnar Aljoša Bijol

Eden od razlogov za nizko število standardnih gostov iz Belgije, Francije in Nizozemske je bilo tudi svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji. "Nogomet vedno odločilno vpliva na to, da se tradicionalno število gostov odloča za odhod na počitnice po prvenstvu," je pojasnil Uroš Ambrožič. 

vonarsko jezero
Novice Na Štajerskem že prihodnje leto novo jezero #foto #video

Pohodniki iz tujine se v gore odpravljajo tudi v slabem vremenu

Vreme medtem nagaja tudi gorskim navdušencem. Letos so pohodniške koče bolj prazne, sezono pa za zdaj rešujejo tuji pohodniki. "Tujci, ki pridejo v Slovenijo ali katerokoli drugo državo, izkoristijo tisti čas, ki ga imajo na voljo, in se v hribe odpravijo kljub temu, da vreme ni idealno," je poudaril Dušan Prašnikar iz Planinske zveze Slovenije.

Takšno početje je sicer nespametno. Zaradi neprimerne opreme je bilo letos v naših gorah že 244 gorskih nesreč, našteli pa smo že 19 smrtnih žrtev. Zato v nahrbtnik nujno spadajo mobitel s polno baterijo, tiskan zemljevid in vodnik, so še poročali na Planet TV.

Ne spreglejte