Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
20.45

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cerkev davek

Sreda, 22. 5. 2013, 20.45

4 mesece, 1 teden

Škof Bizjak: Priporočeni prispevki bodo povezali vernike (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvič po razkritju, da koprski škof od vernikov pričakuje zelo konkretne prostovoljne zneske, to je 3,5 odstotka mesečnega dohodka, je škof Jurij Bizjak stopil pred kamere.

S priporočenimi minimalnimi prispevki za Cerkev ni nič narobe, pravi Bizjak, ti bodo samo še bolj povezali vernike in obogatili dobrodelnost Cerkve. Priporočilo, koliko naj verniki koprske škofije darujejo pri nedeljskih mašah, obeta polnejšo škofijsko mošnjo, ne glede na gospodarsko krizo.

"Marsikdo me danes vpraša, ali ne bi bilo zaradi krize boljše počakati, jaz pa mislim, da nam lahko med čakanjem marsikaj uide," je pojasnil.

"Če karitativna dejavnost nekje pridobi, lahko več da naprej" Potencialno večji zbrani prostovoljni prispevki naj bi po škofovih besedah v veliki meri pomagali tistim, ki zaradi socialne stiske ne morejo prispevati ničesar.

"V naših dejavnostih so tudi karitativne dejavnosti in če karitativna dejavnost nekje pridobi, lahko več da naprej," je dejal škof.

Očitkov o morebitni neprimernosti zgibanke, v kateri so zapisali, da pričakujejo, da bodo ljudje mesečno prispevali 3,5 odstotka svojih prihodkov, se je škof dobro zavedal in tega ne skriva.

Papež je glede kopičenja denarja jasen Denar bodo namenili še za obnovo cerkvenih nepremičnin in premičnin, pa tudi za plače duhovnikov. Zanimivo pa je, da ima Bizjak zelo v čislih novega papeža Frančiška, ki pa je glede kopičenja denarja jasen. Nedavno je namreč dejal, da divjaški kapitalizem temelji na logiki dobička za vsako ceno. "Grabljenju daje prednost pred človekom in kriza, ki jo občutimo, je rezultat tega."

Vsebini zgibanke pa ni naklonjena slovenska škofovska konferenca. "Glede kakršnihkoli pravil na tem področju je treba upoštevati socialni položaj vernikov," je dejal Tadej Strehovec.

Morda je lahko vernikom v uteho Bizjakovo zagotovilo, da jih več denarja ne bo zaslepilo, saj se ne nameravajo iti monopolija kot v Mariboru.

Ne spreglejte