Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 8. 2015,
11.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ministrstvo za zunanje zadeve Karl Erjavec

Torek, 18. 8. 2015, 11.54

6 let, 6 mesecev

Škode na veleposlaništvih na stotisoče evrov, minister na dopustu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Za vsak evro lahko vemo, ali je uporabljen upravičeno ali neupravičeno," je zagotovil generalni sekretar Stanislav Vidovič. Za Karla Erjavca to očitno ni dovolj pomembna tema, ostaja na dopustu.

Po razkritju poročil o nadzoru na slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih, ki so pokazala grehe naših diplomatov v zadnjih letih, je generalni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Stanislav Vidovič odgovarjal na vprašanja novinarjev.

Kako izvajajo nadzor? Kot je dejal, je cilj zagotoviti urejeno, učinkovito in gospodarno delovanje diplomatsko-konzularnih predstavništev. Nadzornike izbirajo izmed tistih, ki imajo bogate izkušnje v diplomaciji, pomagajo pa jim strokovnjaki z ministrstva. "Vse te osebe so popolnoma neodvisne in nanje ni mogoče vplivati," je dejal Vidovič. Ob tem je pojasnil, da poskušajo zagotoviti, da bi opravili vsaj en nadzor v vsakem mandatu veleposlanika.

Nadzornik svoj prihod praviloma najavi vsaj tri dni prej. Pred tem govori s pristojnimi službami na ministrstvu. Po končanem nadzoru vodjo diplomatsko-konzularnega predstavništva seznani s poglavitnimi ugotovitvami in predlaganimi ukrepi, ki jih veleposlanik lahko začne izvajati takoj. Vodja lahko poda svoje ugotovitve in mnenja o poročilu. Končno poročilo podpiše minister.

"Za vsak evro lahko vemo, ali je uporabljen upravičeno ali neupravičeno," je dejal Vidovič.

Kakšne so ključne ugotovitve vseh nadzorov? "Poskušal sem se prebiti skozi vse, a gradiva je veliko," je dejal Vidovič in omenil, da je med kršitvami pogosto šlo za nakupe brez odobritve, preseganje limitov nastanitev in za nepravilno nabavljanje reprezentance.

Dejal je, da so bili včasih malomarni, včasih so pozabili, a zatrdil, da so običajno vse dobili nazaj. "Imamo izjemno zapleten sistem za naročanje reprezentance, zato so bile pri tem tudi napake."

Kljub grehom naši predstavniki delajo kakovostno Vidovič je v bran veleposlanikom dejal tudi, da je tako kot država v krizi tudi slovenska diplomacija, in ob tem navedel mnogo varčevalnih ukrepov, ki jih je moralo sprejeti ministrstvo.

Zatrdil je, da pri nobenem nadzoru niso ugotovili, da bi diplomatsko-konzularni predstavniki Slovenijo v tujini slabo zastopali, ampak so skoraj vsi ambasadorji svoje delo opravljali zelo kakovostno. "Opravili so izjemno dobro delo za Slovenijo in za davkoplačevalce. Tudi Veronika Stabej in Aleksander Geržina," je zatrdil.

"Slovenska diplomacija z omejenimi sredstvi dela dobro, ampak lahko dela še boljše, naš cilj je, da dosežemo odličnost," zagotavlja Vidovič.

Kot je dejal, so v zadnjih petih letih povečali delokrog slovenske diplomacije, bolj so dejavni na področju gospodarske diplomacije, hkrati pa imajo na zunanjem ministrstvu danes deset odstotkov manj zaposlenih kot leta 2011.

"Med njimi ni nobenega kriminalca ali lopova" "Naša naloga je, da vrnemo ugled diplomatskemu poklicu," je dejal generalni sekretar. To pa naj bi naredili tako, da z davkoplačevalskim denarjem ravnajo gospodarno in delujejo pregledno.

Toleranca do vseh nepravilnosti naj bi bila po njegovih besedah ničelna. Dodal je, da ob teh ugotovitvah vidi priložnost, da ministrstvo v prihodnosti takšne prakse ustavi.

Vidovič je zatrdil, da je depolitiziral kadrovsko komisijo, njeno ključno vodilo pa je, da ljudje zaradi majhnih napak ne bi bili kaznovani. In dokler nekdo ni pravnomočno obsojen, ne morejo nepravično ravnati, je odvrnil na vprašanje o tem, zakaj nekateri tudi po ugotovljenih nepravilnostih še vedno opravljajo diplomatsko-konzularne službe.

"Zagotavljam, da med njimi ni nobenega kriminalca, nobenega lopova, nikogar, ki bi nezakonito porabljal sredstva. Med kandidati za veleposlanike ni takih, ki so kršili slovensko zakonodajo."

Generalni sekretar je še povedal, da pripravljajo reorganizacijo ministrstva, ki bo povezala osebje. Kot je priznal, je med uslužbenci mogoče čutiti pritisk, a kljub temu delajo s polno paro.

Minister Karl Erjavec na dopustu - tretji del Ob sklicani novinarski konferenci se sicer postavlja vprašanje, ali za ministra Karla Erjavca razkrite zadeve niso dovolj pomembne, da bi jih komentiral sam. Številni diplomatsko-konzularni predstavniki so bili imenovani prav v obdobju njegovega ministrovanja v zadnjih treh vladnih mandatih.

Se ministru Erjavcu to ne zdi dovolj pereča tema, da bi stopil pred kamere? "Minister mi je dal vsa pooblastila, da odgovarjam za finančno in materialno poslovanje tega ministrstva," je bil v odgovoru na naše vprašanje kratek generalni sekretar.

Minister je sicer ta teden na dopustu.

Negospodarna uporaba javnega denarja Ministrstvo za zunanje zadeve je v 1.199 strani dolgi dokumentaciji razkrilo vrsto nepravilnosti, ki so jih naši diplomati zagrešili v zadnjih letih. Poročila o nadzoru na 49 diplomatsko-konzularnih predstavništvih po svetu kažejo, da je šlo večinoma za negospodarno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem.

V nekaj primerih so bile kršitve hude – v Madridu naj bi v nenavadnih količinah nakupovali opremo za gospodinjstvo, orodje, opremo za varovanje in gorivo, iz Pariza poročajo o zlorabah in goljufijah, z Dunaja o domnevnem neupravičenem nakazovanju kilometrine, predstavnik v Kazanu pa naj bi si izplačeval stroške za prenočitve, ki jih ni bilo. V Prištini in Beogradu so se ukrepi nanašali predvsem na neupravičeno izdajanje vizumov.

Ne spreglejte