Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
13.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

KPK vrhovno sodišče Boštjan Škrlec Zvonko Fišer Aleš Zalar

Torek, 30. 6. 2015, 13.16

7 let, 12 mesecev

Sklepno poročilo KPK o Zvonku Fišerju znova na spletni strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo generalnega državnega tožilca glede izdaje začasne odredbe. Zvonko Fišer odločitev vrhovnega sodišča jemlje na znanje in obžaluje.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je tako znova objavila sklepne ugotovitve v postopku imenovanja generalnega direktorja vrhovnega tožilstva Boštjana Škrleca.

Komisija je danes prejela sklep vrhovnega sodišča, ki je ugodilo pritožbi komisije in izpodbijani sklep upravnega sodišča spremenilo tako, da je zahtevo za izdajo začasne odredbe generalnega državnega tožilca zavrnilo. Fišer je bil obravnavana oseba v postopku imenovanja generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, ki ga je vodila komisija.

Vrhovni sodnik: Fišerju ne grozi razrešitev Vrhovni sodniki so v sklepu na Fišerjeve navedbe, da mu zaradi objave poročila grozi predčasna razrešitev s funkcije, zapisali, da je zdaj že znano, da državnotožilski svet njegove razrešitve ne bo predlagal, zato te navedbe niso relevantne.

Se pa strinjajo s Fišerjem, da uradna objava domnevno koruptivnega ravnanja v medijih Fišerju povzroča škodo v obliki trajajočega posega v pravico do osebnega dostojanstva. Posledično to vpliva tudi na njegovo zdravje, so še zapisali.

KPK: Sklepne ugotovitve ne posegajo v samostojnost tožilcev Na drugi strani je KPK v tožbi navajala, da je Fišer zahtevo za izdajo začasne odredbe vložil šele po tem, ko je to uspelo Alešu Zalarju, ki ga je KPK obravnavala v istem primeru.

Sklepne ugotovitve, je menila KPK, v ničemer ne posegajo v samostojnost državnih tožilcev in njihovo vlogo kot organa pregona. Predstavljajo le mnenje o ravnanju, ki zadeva tožilca in njegove vodstvene pristojnosti.

Vrhovno sodišče je še zapisalo, da Fišer ni izkazal nastanka težko popravljive škode. Ker opravlja vodilno pravosodno funkcijo, je v večji meri kot običajni posamezniki izpostavljen kritikam.

Fišer: Ko je škoda že narejena, je vseeno, ali je poročilo objavljeno ali ne "Upravno sodišče je z začasno odredbo skušalo omejiti škodo in posledice posega v ustavne pravice, do katerih v postopkih KPK žal prihaja na sistemski ravni. Sistem delovanja KPK namreč posameznikom, ki smo predmet njihove obravnave, ne daje ustrezne možnosti obrambe in pritožbe vse do trenutka, ko je škoda že nastala in je praktično ni več mogoče popraviti," je v odzivu zapisal Fišer.

Dodal je še, da so "brez možnosti ugovora neizbrisno javno ožigosani s krivičnimi koruptivnimi oznakami, ki se zasidrajo v javno zavest. Praktično vseeno je, če je potem, ko je takšna škoda posamezniku v javnosti že storjena, zaključno poročilo KPK začasno umaknjeno ali vnovič objavljeno."

Ne spreglejte