Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
4. 10. 2017,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

4

Natisni članek

Slovenija schengenska meja Hrvaška Sirija

Sreda, 4. 10. 2017, 13.17

6 let, 6 mesecev

Sirskega najstnika naj bi na slovenski meji izvlekli iz avtobusa

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

4

Gneča na mejnem prehodu Obrežje | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Slovenski mejni organi na Obrežju naj bi iz avtobusa, polnega zagrebških srednješolcev, izvlekli enega izmed njih, sicer sirskega državljana, poroča hrvaški časnik Večernji list. Z novomeške policijske postaje so medtem sporočili, da so policisti sirskemu dijaku zavrnili vstop v državo, ker ni imel potrebnega vizuma.

Zagrebški srednješolci so z avtobusom prek Slovenije potovali v Rim. Na mejnem prehodu Obrežje slovenski mejni organi sirskemu državljanu niso dovolili prečkati schengenske meje, čeprav je imel veljaven hrvaški dokument za tujce, poroča hrvaški časnik.

Po poročanju Večernjega lista so ga slovenski policisti pred očmi sošolcev odstranili, kar je povzročilo nemalo ogorčenja hrvaških sošolcev.

Sin ortopeda, ki dela v Zagrebu

Sirski dijak, ki ni smel nadaljevati poti v Rim, je sin sirskega ortopeda, ki od leta 2012 službuje v Zagrebu. Dijak je povsem integriran v hrvaško okolje in govori hrvaški jezik, poroča časnik.

Njegovi sošolci in učitelji ga opisujejo kot pridnega učenca, ki je hvaležen, da lahko živi v svobodni državi. Del dijakove družine je ostal v Siriji, del pa se je preselil v Rusijo.

Sirski konzulat v Zagrebu poteza slovenskih policistov ne preseneča, saj sirski državljani nimajo dovoljenja za vstop v schengen, še piše hrvaški časnik.

Dijak za vstop v Slovenijo potreboval vizum

Z novomeške policijske uprave so medtem sporočili, da so policisti na omenjenem mejnem prehodu v soboto okoli 22.30 zavrnili vstop v schengensko območje državljanu Sirije, ki je potoval z avtobusom hrvaških registrskih tablic.

Pri mejni kontroli se je izkazalo, da je dijak potoval s potnim listom za tujca, ki ga je izdala Republika Hrvaška.

Kot pojasnjujejo novomeški policisti, je potni list za tujca javna listina, ki se izda tujcu, ki mu je dovoljeno bivanje v državi, vendar pa ta nima oziroma si ne more priskrbeti veljavne potne listine svoje matične države.

Za vstop v Republiko Slovenijo morajo vsi tujci, ki se identificirajo s potnim listom za tujce, izdanim s strani druge države, pridobiti tudi vizum.

Srednješolca po pregledu prevzeli njegovi svojci

Državljan Sirije v potnem listu za tujca ni imel vizuma za vstop vschengensko območje, so sporočili z novomeške policijske uprave.

Dodali so, da policisti mejne kontrole niso izvajali na avtobusu, ampak v prostorih policijske postaje in da pri tem niso uporabili prisilnih sredstev.

Po zaključenem postopku je voznik avtobusa državljana Sirije zapeljal na hrvaško ozemlje, kjer so omenjenega srednješolca  prevzeli njegovi svojci, avtobus z ostalimi potniki pa je po vrnitvi lahko nadaljeval pot proti Italiji, so še sporočili s policije.

Ne spreglejte