Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2016,
18.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

2

Natisni članek

Sirija ISIS Martin Gruden kurdska milica YPG Rodi Cekdar Rok Žavbi Klemen Grošelj

Torek, 2. 8. 2016, 18.05

6 let, 7 mesecev

V boju proti IS v Siriji umrl Slovenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

2

Martin Gruden, Rodi Cekdar | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

V napadu na sirsko mesto Manbidž, ki ga obvladuje skrajna skupina Islamska država (IS), je kot prostovoljec kurdske milice YPG umrl Ljubljančan Martin Gruden. Novico o smrti je prek družbenih omrežij sporočila YPG, ki podatke o padlih borcih iz tujine javno objavi, potem ko o smrti obvesti sorodnike, poroča STA.

Smrt Slovenca je potrdilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. "Svojci so bili o njegovi smrti že obveščeni. Ministrstvo bo v nadaljevanju vzpostavilo kontakt z lokalnimi oblastmi na območju, kjer je do smrti prišlo, ter skušalo pridobiti več informacij o okoliščinah in o možnostih za vrnitev posmrtnih ostankov pokojnika v domovino," so nam sporočili.

Gruden je v vrstah kurdske milice YPG uporabljal ime Rodi Cekdar. Poleg Grudna je 27. julija umrl še en tuj borec, in sicer Britanec Dean Carl Evans.

YPG oziroma Ljudske zaščitne enote veljajo za glavno kurdsko milico v Siriji. Oblasti v sosednji Turčiji YPG obtožujejo, da izvaja napade na turškem ozemlju in da je sirska veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki se že tri desetletja bojuje proti turškim oblastem. YPG je sicer zaveznica ZDA v boju proti IS na sirskih tleh, poroča STA.


Grošelj: Očitno to postaja del naše realnosti

Za glavno kurdsko milico v Siriji YPG se bojuje veliko tujih prostovoljcev z Zahoda, predvsem iz Velike Britanije, nam je povedal obramboslovec Klemen Grošelj. "Priznati moram, da me je presenetilo, da je med njimi tudi Slovenec. A to očitno postaja del naše realnosti," je dejal Grošelj.

Bolj avantura kot dober zaslužek

Posameznike v tuje vojske ženejo različni motivi, pravi Grošelj. "Večino ljudi žene avanturistični duh, saj se jim zdi življenje na Zahodu preveč dolgočasno. Tja ne odhajajo zaradi dobrega zaslužka. Nekateri se za odhod v tujo vojsko odločajo tudi zaradi verskega prepričanja. A v primeru umrlega Ljubljančana ocenjujem, da gre za prostovoljca, ki si ji zaželel razburljivega življenja," ocenjuje Grošelj.

Grošelj nima podatka, koliko Slovencev se trenutno bojuje v Siriji. "To bi morala vedeti Sova ali policija," še sklene.

Vprašanja smo naslovili na Sovo in policijo. Ko dobimo odgovore, jih bomo objavili.


V Siriji leta 2014 umrl Slovenec, a na drugi strani

V Siriji je pred dvema letoma umrl še en Slovenec, in sicer Jure Korelec, ki naj bi se tam bojeval na strani islamskih ekstremistov. Kot so takrat poročali mediji, naj bi v Sirijo odpotoval s skupino petih Slovencev, med njimi naj bi bil tudi Rok Žavbi, ki je bil letos obtožen terorizma v Italiji. Tam naj bi pomagal pri novačenju borcev za IS.

Prve informacije, da naj bi se Žavbi pod mentorstvom bošnjaškega imama Bilala Bosnića bojeval v vrstah skrajnežev v Siriji, so se v medijih pojavile leta 2014. Žavbi je zanikal, da se je bojeval na strani Islamske države. Dejal je, da je šel v Sirijo, da bi kot bolničar pomagal v boju upornikov proti krutemu režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Za neresnično je označil tudi to, da naj bi ga rekrutiral Bosnić.

Žavbijevo ime pa ni bilo edino, ki se je znašlo na seznamu domnevnih slovenskih džihadistov. Kriminalisti so leta 2014 izvedli dve hišni preiskavi pri Boštjanu Skubicu, ki naj bi se bojeval v Siriji. V preiskavah so med drugim zasegli avtomatsko orožje in naboje. Orožje so mu odvzeli, je poročala STA.

Ne spreglejte