Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
6.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Branimir Štrukelj sindikat vlada

Sreda, 8. 5. 2013, 6.50

8 let

Sindikati od vlade želijo nov predlog varčevalnih ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada in sindikati bodo nadaljevali pogajanja o varčevalnih ukrepih. Po zaostritvi pogajanj in vnovični zavrnitvi vladnega približevalnega predloga sindikati od vlade pričakujejo nov predlog ukrepov.

Po oceni sindikatov nadaljevanje pogajanj visi v zraku, a vladna stran verjame v dogovor do sredine prihodnjega tedna.

"Praktično vse je v zraku" Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po torkovih pogajanjih ocenil, da so tokrat prišli do roba konflikta. Po njegovem mnenju je bil novi približevalni predlog, ki ga je sicer vlada pripravila na podlagi protipredloga sindikatov, ponižujoč in podcenjujoč. Zato je danes, tako Štrukelj, "praktično vse v zraku", tudi nadaljevanje pogajanj.

Glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, je medtem izrazil prepričanje, da se bodo pogajanja danes nadaljevala. Verjame tudi, da bi jih lahko zaključili do torka ali srede prihodnji teden.

Virant: Vlada ima mejo, preko katere ne more iti za nobeno ceno Strinjal se je sicer s stališči sindikalistov, da so se pogajanja pri zadnji izmenjavi predlogov varčevalnih ukrepov nekoliko zaostrila, a je po njegovih besedah treba vedeti, da ima vlada "mejo, preko katere ne more iti za nobeno ceno".

Vladna stran bo po njegovih besedah še razmislila, ali bo za današnje nadaljevanje pogajanj pripravila nov, četrti predlog ukrepov, ali bo približevalni predlog zahtevala od sindikatov.

Usoda dogovora vlade in sindikatov pa bo odvisna tudi od današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta, ko bo vlada sindikatom in delodajalcem predstavila program stabilnosti, ki med drugim predvideva uvedbo t. i. kriznega davka. Sindikati se namreč bojijo dvojnega znižanja plač.

Ne spreglejte