Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
23. 1. 2013,
10.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

stavka

Sreda, 23. 1. 2013, 10.43

8 let

Sindikati na ulicah Slovenije pričakujejo 20.000 ljudi

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Danes so sindikati javnega sektorja stopili v splošno stavko. Prvi podatki Sviza kažejo, da stavka vsaj 80 odstotkov zaposlenih.

V vrtcih je bilo aprila manj kot dva odstotka otrok, tokrat pa prvi podatki kažejo, da jih bo še manj: "Zahvala staršem, ki razumejo naše zahteve in so prevzeli veliko breme nase," pravi ob tem Branimir Štrukelj. Pet čez 12. uro se bodo v več mestih po vsej Sloveniji začeli še protestni shodi, na katerih naj bi se po pričakovanju Štruklja zbralo več kot 20.000 ljudi.

Sodišče bo odločalo o plačilu stavke Glede grožnje ministra Senka Pličaniča, da stavka ne bo plačana, pa tajnik Sviza Branimir Štrukelj pravi: "Naše članstvo je seznanjeno, da gre tu v prvi vrsti za grožnje. Enako, kot smo to ponavljali aprila. Če bo delodajalec odtrgal od plače današnji dan, bomo na sodišču dokazovali, da je do stavke prišlo, ker delodajalec ne spoštuje dogovorov. Stavka torej ne bo plačana le v primeru, če sodišče tako določi."

Travmatični trenutki odhoda iz vlade Štrukelj ni hotel dajati izjav v zvezi s politično krizo, vseeno pa se je odzval na nekatere izjave odhajajočega ministra Pličaniča, ki jih zdaj vseeno vabi na pogajanja: "Če se bomo znašli v predvolilnem obdobju, nam je jasno, da problemov ne bomo mogli rešiti. Imamo sprejet proračun, ki izrazito zmanjšuje maso plač. Če ne bo dogovora, to lahko pomeni, da je vlada potisnila ključni problem v roke direktorjev in ravnateljev zavodov, kar je ena od značilnosti, ki krasijo to vlado. Pličanič pa nas danes lahko povabi zgolj na svoje slovo. Ne razumem te izjave, ali je bilo to povabilo resno ali pa že delujejo travmatični trenutki odhoda iz vlade."

Z Virantom niso usklajeni Štrukelj je zanikal, da so sodelovali pri usklajenem delovanju proti vladi, saj naj bi se danes DL odločila za izhod iz vlade in pravi, da so se sami za datum stavke odločili veliko pred Virantovim desetdnevnim ultimatom.

Če se Fides strinja, naj vlada zdravnikom takoj zniža plače Štrukelj pa ni mogel mimo včerajšnjih izjav predsednika Fidesa Konrada Kuštrina, da je stavka najradikalnejše sredstvo in da se ga ne sme izkoriščati: "Izjava je skrajno licemerna, saj so zdravniki, povsem legitimno, uporabili pravico do stavke verjetno največkrat v javnem sektorju in imajo najdaljšo stavko v javnem sektorju, ki je trajala 17 dni. Opozoril bi, da takrat ni šlo za ohranitev delovnih mest, obrambo pridobljenih pravic, za vztrajanje pri nekršenju podpisanih pogodb s strani vlade, ampak je bila interesna stavka za dvig plač. Takrat Kuštrina niso skrbele posledice, ki so jih čutili bolniki, če sem skrajno grob."

Glede nezmožnosti solidariziranja vodstva Fidesa s preostalimi v javnem sektorju, ko naj bi odpuščali tudi čistilke, pa Štrukelj: "Kot razumemo, se vodstvo Fidesa strinja z znižanjem mase plač, ga sprejema kot dejstvo, ki ga je potrdil parlament. Njihovo stališče bo prepričljivo takrat, ko bo vodstvo Fidesa pozvalo vlado, naj vlada začne jemati pri plačah zdravnikov, še posebej pri plačilu njihovih dežurstev."

Ne spreglejte