Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
4. 6. 2014,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija Haag arbitraža

Sreda, 4. 6. 2014, 13.16

6 let, 6 mesecev

Simona Drenik: Hrvaški mediji nas niso vprašali niti za komentar

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška nas v prvi fazi ustnega zagovora ni z ničimer presenetila, pravi agentka Slovenije pred arbitražnim sodiščem v Haagu Simona Drenik. Sodišče bo v petek nagovoril zunanji minister Karl Erjavec.

Z ustnimi zagovori pred petimi arbitri Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu se arbitražni postopek, ki bo prinesel dokončno odločitev o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško, bliža koncu. Po uvodnih dveh dneh, ko je imela besedo Hrvaška, bo po današnjem dnevu premora v četrtek svojo predstavitev začela slovenska ekipa.

"Vzdušje pred jutrišnjim dnem je zelo delavno in pozitivno. To je obsežno delo. Moramo pripraviti še nekatere bolj konkretne odzive na to, kar je Hrvaška pripravila v prvih dneh ustnega zagovora," je povedala Simona Drenik, agentka Slovenije pred arbitražnim sodiščem. Pravnica na ministrstvu za zunanje zadeve dodaja, da je hrvaški zagovor potekal po pričakovanjih in da slovenska stran ni bila glede ničesar presenečena, "kljub temu pa moramo svoje pripravljene osnutke govorov nekoliko spremeniti, da učinkoviteje odgovorimo na to, kar je hrvaška poudarjala v prvi fazi".

"Dajemo vse od sebe" Ustna obravnava je zahteven projekt, ekipa ves čas usklajuje svoje delo in pili odgovore. "Dela imamo toliko, da praktično ne spimo. Ampak tako to je, to smo vedeli že vnaprej," se Drenikova zaveda, da dva tedna ustne obravnave pomenita ciljno ravnino, "tako da moramo tukaj dati vse od sebe, kar tudi delamo".

Slovenska ekipa na čelu z Drenikovo, agentko Mirjam Škrk in odvetniki pod vodstvom Alaina Pelleta se je dolgo pripravljala na ustno obravnavo. "Med agentkama in odvetniki so teme razdeljene že nekaj časa, tako da bomo nadaljevali, kot smo si začrtali. Kot agentka bom imela uvodni nagovor," pravi Drenikova, ki je v Haag odšla optimistična. Po dveh dneh predstavitve hrvaških argumentov slovenske ekipe optimizem ni zapustil: "Še vedno smo optimistični."

Prvi krog zagovora bo Slovenija končala s kratkim nagovorom zunanjega ministra Karla Erjavca, ki bo arbitražnemu sodišču v petek konec dneva na kratko prestavil dve, tri bistvene točke za Slovenijo. Podobno je sodišče v ponedeljek ob začetku hrvaškega zagovora nagovorila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Po prostem koncu tedna, ko bodo arbitri lahko postavljali svoja morebitna vprašanja, bosta imeli Hrvaška in Slovenija prihodnji teden vsaka še po dan in pol priložnosti za še zadnje argumente, s katerimi bosta skušali prepričati arbitre. Arbitri, kot je povedala Drenikova, so podrobno preučili obsežne pisne memorandume, kar je razvidno iz njihovih odzivov in vprašanj.

"Ne vem, od kje hrvaškim medijem takšne informacije" Hrvaški Jutarnji list je v ponedeljek ob začetku ustne obravnave v Haagu pisal, da je Ljubljano strah, češ da ima Hrvaška boljše argumente, slovenski pa naj bi temeljili samo na sporazumu Drnovšek – Račan. "Hrvaški mediji so znani po takšnih ali drugačnih medijskih spinih. Nas niso vprašali niti za komentar, tako da ne vem, od kje jim takšne informacije," pisanje Jutarnjega lista komentira Drenikova ter dodaja, da Ljubljana na podlagi arbitražnega sporazuma in prava, kot ga določa arbitražni sporazum, zagovarja teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem.

Ne spreglejte