SiolNET. Novice Slovenija
1,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sezona gripe: bolnišnice so polne, vrhunec šele prihaja #video

1,07

termometer

Napol prazne šole in vrtci, v klopeh je le vsak tretji učenec, zdaj pa obiske prepovedujejo tudi v bolnišnicah po vsej Sloveniji. Zaradi gripe in drugih virusov iz dneva v dan vse več ljudi ostaja doma, vrhunec obolenj pa šele prihaja. V lekarnah naj bi že zmanjkovalo zdravil za zniževanje telesne temperature. Bolnišnice so prezasedene, sprejem obolelih, poleg najmlajših do 14 let so to najpogosteje starši in učitelji, so zato omejili le na nujne primere. Kmalu bodo na udaru tudi starejši, napovedujejo.

Vročinska obolenja, okužbe dihal in gripa v posteljo položijo približno tretjino otrok. Število obolelih za gripo je letos višje kot lani v tem času. 

Letos veliko več obolelih kot lani

"Številke nekoliko odstopajo, pravzaprav smo zdaj že na polovici številk vse lanske sezone. Vemo pa, da sezona lahko traja do aprila," je dejala Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladanje bolnišničnih okužb. "Otroci so začeli množično zbolevati, zdaj pa se vprašajte, kateri od vaših otrok je cepljen. Skoraj nobeden," pa je dodala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. 

Za cepljenje še ni prepozno

Poudarjajo, da za cepivo še ni prepozno. Število obolelih za zdaj še narašča, zmogljivosti so polno zasedene, na urgencah je gneča. Od decembra do ponedeljka je bilo hospitaliziranih 206 bolnikov z gripo, okužb dihal so zabeležili 184.

Zaradi preprečevanja novih okužb in lažjega dela medicinskega osebja v ljubljanskem kliničnem centru od včeraj veljajo strožje omejitve obiskov. Na obisk lahko pride ena odrasla oseba.

Ni še izrednih razmer, a vrhunec se šele bliža. Na udaru bodo tudi starejši. Pomembno je, da poskrbimo za pravilno umivanje rok in razkuževanje. Ob obiskih v zdravstvenih domovih in bolnišnicah zaprosite za masko. 

Bolezen, slabost, gripa, prehlad, bolečina Novice Od tisoč učencev jih je zaradi bolezni doma kar štiristo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin